Shutterstock

Nieuws Klimaat

Planten nemen minder CO2 op dan vroeger

12 April 2021 - 2 reacties

Planten spelen een belangrijke rol bij het uit de atmosfeer halen van CO2. Het gas is essentieel voor de fotosynthese. Een hogere concentratie CO2 in de lucht stimuleert de fotosynthese in de plant en werkt als het ware als een meststof. De hogere CO2-concentraties in de lucht van de laatste eeuw zouden daardoor positief uit kunnen pakken voor de plantengroei. In de praktijk blijkt het effect minder van volgens de modellen verwacht kan worden.

Een internationaal team van wetenschappers hebben aan de hand van satellietbeelden vanaf 1982 tot en met 2015 vastgesteld dat die mestende werking van CO2 de laatste decennia onverwacht aan het afnemen is. Dat blijkt uit de satellietdata waarbij onder andere de nabij-infraroodreflectie van vegetatie is gemeten. Verdere analyse gebaseerd op atmosferische data en gegevens over ecosystemen ondersteunen deze bevindingen.

Voeding en water beperkende factor
De oorzaak van de verminderde opname van CO2 door planten in moeilijk vast te stellen. De beschikbaarheid van voedingstoffen of van water lijken een beperkende factor te vormen. De wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat de concentraties van nutriënten in plantmateriaal afnemen sinds begin jaren 90. Dat loopt daarmee gelijk aan het afnemende effect van CO2 op de plantgroei. De onderzoekers hebben ook ontdekt dat de fotosynthese in dezelfde periode gevoeliger is geworden voor een tekort aan water. De verminderde beschikbaarheid van water of de tijdelijke veranderingen daarin kunnen daarmee ook een belangrijke rol spelen.

"Planten hebben de juiste balans tussen CO2, water en voedingstoffen nodig om te groeien", zegt Daniel Goll van de universiteit van Ausburg en  co-auteur van de studie in een persbericht. "Als de hoeveelheid water en/of voedingsstoffen niet toeneemt kunnen planten niet optimaal profiteren van de hogere CO2-concentraties. De capaciteit van de natuur om de oorzaak van klimaatverandering te verminderen worden daarmee niet ten volle benut."

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Henk. 13 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10891783/planten-nemen-minder-co2-op-dan-vroeger]Planten nemen minder CO2 op dan vroeger[/url]
Mensen geloof er geen ene moer van, ze liegen er maar wat op los.!
Als de echte wetenschappers eerlijk zijn, dan zullen ze moeten toegeven dat CO2, maar heel weinig met het klimaat te maken heeft, en zogenaamd zeer weinig invloed heeft op het klimaat.!
gekke Henkie 13 April 2021
Beste Henk, Jij gelooft niet wat de wetenschap zegt. Tja dat kan. Maar dan zou het logisch zijn dat je niets gelooft, wie het ook zegt. Maar zie, je gelooft wel degelijk iets, namelijk dat het tegenovergestelde van wat de wetenschap waar is. Waarom dat stellige vertrouwen?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Melk

Arla wil CO2-arme melk beter belonen

Nieuws Melk

FrieslandCampina steekt 1,5 miljard in CO2-reductie

Nieuws melk

FrieslandCampina en Danone reduceren CO2

Nieuws Klimaat

Bayer begint project met koolstofboeren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief