Shutterstock

Nieuws Stikstof

Nieuwe saneringsregeling veehouderij in 2022 open

31 Augustus 2021 - Stef Wissink - 3 reacties

De nieuwe Landelijke beëindigings regeling veehouderijen (Lbv) wordt in het voorjaar 2022 opengesteld. Bedrijven met melkvee, pluimvee of varkens die willen stoppen, kunnen hier vrijwillig aan deelnemen. Voor deze regeling is een budget beschikbaar van €970 miljoen.

Carola Schouten, de demissionair minister van landbouw, heeft vandaag in een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de voorbereiding van de Lbv. De regeling werden begin 2020 aangekondigd en is onderdeel van de structurele aanpak stikstof. 

De structurele aanpak stikstof omvat een breed pakket investeringen die in de periode tot 2030 de natuur moeten laten herstellen en de neerslag van stikstof moet verminderen. De maatregelen hebben ook als doel de vergunningverlening weer op gang te brengen, schrijft Schouten.

De Lbv-regeling moet volgens het ministerie gaan bijdragen aan een structurele oplossing van de stikstofproblematiek. De maatregelen zijn vrijwillig, ondernemers die gebruik maken van de regelingen krijgen subsidie om hun bedrijf te beëindigen. De minister gaf ook inzicht in de voorbereiding van de tweede tranche in de regeling Maatregel Gerichte Opkoop voor eind dit jaar. 

Invulling Landelijke beëindigingsregeling veehouderijen (Lbv)
Zowel melkvee-, varkens- als pluimveehouders kunnen straks inschrijven op de regeling. Welke bedrijven precies aanspraak kunnen gaan maken op subsidiegeld wordt later door het ministerie op basis van een kostenanalyse bepaald. De regeling richt zich volgens het ministerie op een 'zo efficiënt mogelijke vermindering van stikstofneerslag waarbij de aanvragen worden gerangschikt op kosteneffectiviteit'.

In de praktijk zal dit betekenen dat bedrijven met de hoogste reductie in stikstofdepositie per euro subsidie als eerste worden toegekend. Bedrijven met 'relatief hoge kosten per te reduceren mol stikstofdepositie' zullen onderaan de ranglijst komen en bij overtekening van de regeling afvallen voor deelname. Verder wordt er door het ministerie nog een drempelwaarde voor stikstofbelasting op natuurgebieden geïntroduceerd. Dit draagt bij aan een kosteneffectieve regeling, aldus Schouten in de brief.

Er is in totaal bijna €1 miljard beschikbaar voor de regeling, verdeeld over 2 tranches. De eerst tranche opent daarbij in het tweede kwartaal van 2022. De regeling moet er voor zorgen dat de stikstofdepositie op gevoelige natuurgebieden daalt met minimaal 16 tot maximaal 35 mol/ha/jaar. De range is zo groot omdat vooraf niet duidelijk is welke bedrijven mee willen doen en welke bedrijven in aanmerking komen. De minister heeft te kennen gegeven om in september de regeling vrij te geven.

Landbouwgrond valt buiten regeling, productierechten verdwijnen
Schouten geeft aan dat landbouwgrond van stoppende bedrijven in principe niet hoeft worden opgekocht of uit de roulatie hoeft worden genomen. Wel onderzoekt zij of de overheid een recht op 'eerste onderhandeling' kan krijgen voor die gronden die belangrijk kunnen zijn voor het realiseren van natuur- of landbouwdoeleinden. Dit zou volgens Schouten kunnen bijdragen aan een extensivering van de veeteelt en een bijdrage kunnen leveren aan het Natuurnetwerk Nederland.

Productierechten van de deelnemende bedrijven worden wel van de markt gehaald en zullen verdwijnen. Dit moet waarborgen dat de veestapel blijvend krimpt.

Maatregel Gerichte Opkoop
In de brief werd de Kamer ook ingelicht over de voortgang van de Maatregel Gerichte Opkoop. Voor deze provinciale regeling, die als hoofddoel heeft het verminderen van stikstofdepositie op overbelaste Natura 2000-gebieden door opkoop van piekbelasters, is in totaal €483 miljoen beschikbaar. De eerste tranche is vorig jaar november al geopend en provincies voeren nu de gesprekken en procedures met de bedrijven die zich hebben aangemeld. Voor de MGO-regeling kunnen naast melkvee-, varkens- en pluimveehouders ook kalver- en geitenhouders zich inschrijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
agriklootje 31 Augustus 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10893922/nieuwe-saneringsregeling-veehouderij-in-2022-open]Nieuwe saneringsregeling veehouderij in 2022 open[/url]
en daarnaast kunnen ze ook nog hun ( gekregen) fosfaatrechten verkopen? Ik zou het wel weten , gauw stoppen met melken
info 1 September 2021
Agriklootje jij bent vast geen echte vastberaden boer.
Abonnee
truus 15 September 2021
doen weer veel veehouders mee...
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Politiek Coalitie

Niet sturen op krimp veestapel en 'boer aan roer'

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden