TonyV3112 / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

'Chinese consument laat varken links liggen'

2 September 2021 - Stef Wissink - 2 reacties

Jaren van torenhoge varkensprijzen hebben er voor gezorgd dat er in China structureel minder vraag van consumenten naar varkensvlees is. Ook nu de prijzen voor varkensvlees genormaliseerd zijn en het aanbod ruim is, lijkt varkensvlees duidelijk minder in trek. Dat melden analisten deze week. Beursgenoteerde varkensproducenten in China hebben reeds $75 miljard aan marktwaarde in rook op zien gaan.

Darin Friedrichs, analist bij financieel dienstverlener StoneX, ziet dat Chinese consumenten tijdens de prijspiek van varkensvlees vaker rund, kip en vis kochten. Hij voorziet dat de piek in de consumptie van varkensvlees achter de rug is. "We gaan een periode tegemoet met een structureel lagere vraag", zegt hij in de Financial Times. Dit ondanks het feit dat de prijzen voor varkensvlees inmiddels 54% gedaald zijn en zich weer bevinden op niveau's van voor de eerste uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP).

Varkenscyclus verstoort
Tegelijkertijd zal de van oudsher bekende varkenscyclus volgens Friedrichs minder duidelijk aanwezig zijn dan vroeger. Voorheen stapten kleine varkensproducenten bij lage prijzen vaak uit de productie. Grote bedrijven zullen volgens hem in deze periode juist blijven uitbreiden om marktaandeel op de grootste markt voor dierlijke eiwitten te winnen. Friedrichs: "Grote bedrijven hebben voordelen in termen van financieringskosten, subsidies en het aantrekken van kapitaal. Het gaat de shift waarbij de productie steeds meer plaatsvindt op grote bedrijven versnellen."

De analist merkt verder op dat sinds begin dit jaar er reeds €75 miljard aan beurswaarde van aan de beurs genoteerde varkensproducenten is verdampd. De gezamenlijke waarde van deze fondsen piekte in januari dit jaar. Na de snelle ineenstorting van de Chinese varkensnoteringen zijn ook de koersen van deze bedrijven sterk gedaald.

New Hope Group, een van China's grootste varkensbedrijven, heeft afgelopen maand reeds excuses aangeboden aan aandeelhouders. Het bedrijf noteert voor het eerst in jaren weer rode cijfers. De CEO van het bedrijf wees daarbij op de zwakke vraag van consumenten, de coronapandemie en de uitbraken van AVP.

Vooruitzichten China troebel
Hoe de Chinese markt zich het komende jaar gaat ontwikkelen blijft erg onduidelijk. Afgelopen week nog kwam het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) met de voorspelling dat de productie van varkensvlees volgend jaar sterk zal krimpen. Ook het USDA spreekt over een teruglopende consumptie, echter wordt dit volgens het instituut vooral ingegeven door een krappere beschikbaarheid. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
xx 2 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10893953/chinese-consument-laat-varken-links-liggen]'Chinese consument laat varken links liggen'[/url]
Dat is wel de beste strategie, uitbreiden als de varkens goedkoop zijn.
Abonnee
truus 3 September 2021
de varkens markt is al jare verzadigd...
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nieuws Varkens

Stijging Duitse varkensprijs zet de markt op scherp

Nieuws Varkens

Varkensprijzen Nederland zakken, Duitse markt niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden