Shutterstock

Nieuws Varkens

Tönnies verkoopt zijn 30.000 Russische zeugen

8 September 2021

De Duitse varkensslachter Tönnies verkoopt zijn eigen productielocaties in Rusland. De Russische tak van de vleesgigant, APK Don, omvat ook een mengvoerfabriek en akkerbouwbedrijf. De overnameprijs zou volgens Russische media $290 miljoen bedragen.

De varkensbedrijven van APK Don produceren jaarlijks zo'n 112.700 ton varkensvlees. Het is daarmee de nummer 11 op de lijst van grootste Russische varkensproducenten. Het bedrijf beslaat 12 locaties met 30.000 zeugen. Alle biggen kunnen daarnaast tot slachtgewicht worden grootgebracht. APK Don wordt overgenomen door het Thaise Charoen Pokphand Foods (CPF), dat al actief is op de Russische varkensmarkt.

Exacte reden onduidelijk
Over de reden van de Russische uittocht zijn geen mededelingen gedaan. Tegenover het Duitse Fleischwirtschaft.de bevestigt een woordvoorder de verkoop wel. Hij geeft daarbij tegelijkertijd aan dat het concern nog wel altijd actief blijft op de Russische markt. Tönnies houdt nog kantoor in Moskou.

Duitse media zoeken de aanleiding bij de geringe uitbreidingsmogelijkheden. Tönnies was voornemens een compleet geïntegreerde varkensketen in het land te realiseren, waarbij de eigen varkens ook zelf geslacht en verwerkt zouden worden. Deze stap is uiteindelijk echter nooit gezet. Voor het Thaise CPF is de overname een kans om het marktaandeel snel verder te vergroten. Het bedrijf behoort na de aankoop tot de top 5 van varkensproducenten in Rusland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Heeft Vion rumoer effect op Duitse varkensprijs?

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs stijgt onverwacht verder

Analyse Varkens

Gosschalk heeft beter alternatief voor VanDrie

Achtergrond Vlees- en zuiveltaks

Zuivel meegetrokken in slipstream vleestaks

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox