Shutterstock

Nieuws Logistiek

Duitse containerterminal prooi Chinees staatsbedrijf

23 September 2021 - Stef Wissink

COSCO Shipping Ports, onderdeel van China Shipping Group dat staatseigendom is, heeft een strategische slag geslagen in Duitsland. Het bedrijf gaat een samenwerking aan met de Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) en neemt daarbij 35% van de aandelen over van 1 van de 3 HHLA-terminals in Hamburg.

De terminal in kwestie betreft de Container Terminal Tollerort met 4 losplaatsen en 14 containerkranen. De samenwerking en aankoop is onderdeel van de strategie van COSCO om haar terminalnetwerk wereldwijd uit te breiden. Het bedrijf is reeds actief in 36 havens wereldwijd waar het 357 lig- en losplaatsen voor zeeschepen beheert. Hiervan zijn er 210 bedoeld voor containervervoer.

Belangrijke Europese doorvoerhaven
De Chinese operationeel directeur van COSCO, Zhang Dayu, wijst op de sleutelrol die de haven van Hamburg speelt in het Europese logistieke landschap. Hij verwacht daarbij volop ontwikkelingsmogelijkheden voor de toekomst. "Samen met HHLA zal COSCO aan deze kansen invulling geven", aldus Dayu. De haven van Hamburg heeft via een uitgebreid treinnetwerk een zeer goede verbinding met het Europese achterland.

Afgesproken is dat de COSCO de Tollerort-terminal als voorkeurslocatie in Europa aanmerkt. HHLA ziet de samenwerking als een stukje zekerheid voor capaciteit en werkgelegenheid op de lange termijn. Angela Titzrath, voorzitter van de raad van bestuur bij HHLA, stipt aan dat de scheepvaartindustrie op het moment drastische verandering ondergaat.

De afgelopen maanden zijn de prijzen voor containervervoer opgelopen tot absolute recordhoogte. Lege containers richting Azië zijn daarbij zeer krap beschikbaar. Voor veel bedrijfstakken heeft dit een enorme invloed in de vorm van een flink gestegen kostenplaatje bij export.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden