SGP

Nieuws Politiek

Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies overleden

8 November 2021 - 1 reactie

Bas van der Vlies, voormalig fractievoorzitter van de SGP, is zondagavond op 79-jarige leeftijd overleden. Daarmee is een ook voor de agrarische sector heel bekende en verdienstige persoon heengegaan.

Wat Van der Vlies zelf betreft, zou er geen publiciteit aan gegeven hoeven worden. Daar ging het voor hem allemaal niet om. Het ambt van volksvertegenwoordiger had hij heel hoog zitten, maar hij wilde alles vooral doen ter meerdere eer en glorie van zijn Heere, zoals hij vaak zei. Misschien had hij nog wel liever predikant willen zijn, liet hij zich wel eens ontvallen.

Gulden Vlies-regeling
Toch was Van der Vlies nuchter en ook 'aards' genoeg om een bijzonder effectief Tweede Kamerlid te zijn, zeker ook voor de landbouw. Hij deed dat niet met grote woorden en veel lawaai, maar het liefst in alle rust. Zijn bekendste wapenfeit is wellicht de jonge boeren-regeling, met een subtiele verwijzing naar zijn inzet ook wel de 'Gulden Vlies-regeling' genoemd. Hij liep daar evenwel niet mee te koop, net zo min als met talloze andere zaken die hij voor elkaar fietste. 

Loon voor politieke nederigheid
Bij omstreden voorstellen in de Tweede Kamer, waar regeringscoalitie en oppositie in een patstelling zaten en niets aan elkaar wilden toegeven, gebeurde het regelmatig dat de SGP het oliemannetje kon zijn dat de boel vlottrok, via een amendement of motie op haar naam. Niemand leed gezichtsverlies en de SGP zorgde dat toch zaken werden gedaan waar de landbouw mee vooruit kon. Ook kon het gebeuren dat, na een voor de landbouw schijnbaar hopeloos verloren discussie, Van der Vlies na een één-tweetje met de minister toch een werkbare uitweg vond. Het was de beloning voor politieke nederigheid. Het zijn beloningen die steeds minder vaak worden uitgekeerd.

Goede verstandhouding met Rutte
In de nadagen van Van der Vlies' Haagse loopbaan was er nog een opvallende verandering die zich voordeed. Na jaren van grote afstand, die misschien wel het grootst leek onder VVD-leider Frits Bolkestein, vonden diens opvolger Mark Rutte en Van der Vlies elkaar op diverse vlakken. Rutte was een geziene gast op diverse partijbijeenkomsten. Van der Vlies opvolger Kees van der Staaij bouwde voort op die verstandhouding. 

Van der Vlies was sinds juni 2010 niet meer politiek actief. In de laatste jaren had hij te maken met een ongeneeslijke ziekte. De gevolgen van een longontsteking en luchtweginfectie die daar bovenop kwamen, waren uiteindelijk te veel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Arie arme tak 8 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10895076/voormalig-sgp-leider-bas-van-der-vlies-overleden]Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies overleden[/url]
Het zou een zegen zijn als er meer van die oliemensen en minder roeppetoeters aan de regering zouden deelnemen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox