Shutterstock

Nieuws Inkomens

Duitse boer ziet inkomen fors dalen

3 December 2021 - Jeannet Pennings

De gevolgen van de coronapandemie en de Afrikaanse varkenspest zijn voelbaar in de portemonnee van agrarisch ondernemers in Duitsland. Zij zagen hun inkomen in boekjaar 2020-2021 flink dalen en de schuldenlast stijgen. Alle sectoren worden getroffen.

Die conclusie trekt de vereniging van landbouwkamers (VLK) na evaluatie van de boekhoudkundige resultaten van de voltijd boeren. In de grootste landbouwstaat Nedersaksen daalden de bedrijfsresultaten gemiddeld zo'n 33%. Het inkomen van boeren in deze staat bleef dit jaar steken op gemiddeld €48.300. Vorig jaar was dat nog €71.400, zo meldt Agrarheute.

Varkenshouderij hardst getroffen
Vooral varkenshouders worden hard getroffen, nu de varkensprijzen bijzonder laag zijn. Zij zagen hun inkomen kelderen met bijna 80%. Het gemiddelde bedrijfsresultaat kwam uit op slechts €27.900, tegenover €129.600 in het boekjaar ervoor. Daarbij moet wel gemeld worden dat de varkensmarkt toen buitengewoon goed presteerde. Nu hebben de problemen zich opgestapeld: een lagere afzet door de coronapandemie, een slachtachterstand en overaanbod door sluiting van de slachthuizen en exportverboden door de Afrikaanse varkenspest.

Minder dramatisch zijn de resultaten in de akkerbouw, maar ook daar staan de inkomens onder druk, ondanks de goede prijsvorming voor tarwe en koolzaad. In Nedersaksen zagen akkerbouwers hun inkomen gemiddeld 15% dalen naar €62.400. De hoge kosten hebben de kas doen slinken. Bovendien hebben veel akkerbouwers niet kunnen profiteren van de hoge graanprijzen, omdat ze aan termijncontracten gebonden waren.

Door de relatief lage melkprijs hebben melkveehouders hun winst voor het derde jaar op rij zien dalen. Gemiddeld verdienden zij in 2020-2021 €53.000. Daarmee daalt het gemiddelde inkomen in de melkveehouderij 6% ten opzicht van het voorgaande boekjaar.

Situatie voorlopig onveranderd
De inkomenssituatie in het afgelopen boekjaar zorgt ervoor dat Duitse boeren hun eigen vermogen flink hebben zien dalen en dat het vreemde vermogen is toegenomen tot gemiddeld €366.000. Volgens de VLK kan het huidige boekjaar 2021-2022 het tij nog niet keren. Dat is vooral te wijten aan de drastische kostenstijging van onder meer machines, materialen, brandstof, kunstmest en gewasbescherming.

Ook drukken de huidige situatie rondom corona en de Afrikaanse varkenspest een stempel op de agrarische markten waar met name de varkenshouderij hinder van ondervindt. Akkerbouwers profiteren van hogere prijzen voor onder meer tarwe en koolzaad, al hebben zij ook te maken met stevige kostprijsverhogingen. Duitse melkveehouders profiteren van een hogere melkprijs en kunnen naar verwachting dit boekjaar weer redelijk winstgevend opereren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox