Shutterstock

Nieuws Coalitieakkoord

Rutte laat zich adviseren over staat van Natura 2000

16 December 2021 - Linda van Eekeres

Mark Rutte (VVD), die door de coalitie als formateur is voorgedragen, gaat nadenken en zich laten adviseren over de staat van de natuur in Natura 2000-gebieden en de monitoring daarvan. Dat heeft hij donderdag 16 december geantwoord op vragen van Caroline van der Plas (BBB) tijdens het Kamerdebat over het coalitieakkoord.

Rutte meldt dat het er nog 'geen uitgewerkt stikstofplan ligt van €35 miljard waarin alle details zijn ingevuld'. "Dat moeten we de komende tijd - met de verantwoordelijk minister – verder vormgeven. Ook in samenwerking met de provincies, en uiteraard de natuurorganisaties, iedereen die erbij betrokken is."

Van der Plas vraagt zich af hoe de coalitie de natuurdoelen aantoonbaar gaat maken en uit haar zorgen: "Op dit moment wordt er in de Natura 2000-gebieden helemaal niet gemonitord en gemeten. Dus wat kan er gebeuren: ieder bedrijf - niet alleen een boerenbedrijf - in nabije omgeving van een Natura 2000-gebied kan het slachtoffer worden van iemand in Nederland die bij de rechter zegt: 'De natuur gaat daar achteruit.' En de rechter kan straks van al die bedrijven de vergunning intrekken." De politica voorspelt 'dat er grote problemen komen'. Rutte zegt dat 'een heel relevant punt' te vinden. 

Miljarden weggeven aan stikstof
Van der Plas blijft erop hameren dat er geen monitoring is: "Het PBL zegt het zelf. Ze vragen al jaren om een wetenschappelijk commissie. En ik snap niet dat van vier partijen - waarvan er twee zich vaak hebben opgeworpen als landbouw-minded - er niemand is geweest die zegt: jongens dat kunnen we allemaal wel doen, we kunnen die miljarden wel weggeven aan stikstof, maar als wij niet eens weten hoe de natuur in de Natura 2000 er precies aan toe is, wat zijn we dan eigenlijk aan het doen?"

Rutte zegt dat 'helemaal geen onredelijke opmerking' te vinden. "Hier ga ik over nadenken, me ook over laten adviseren, over dit specifieke punt. Maar het is niet zo dat we iets gemist hebben in een volledig uitgewerkt stikstofplan, want dat is niet klaar. Dat is natuurlijk allemaal werk in uitvoering dat de komende tijd wordt opgepakt, dus dat zal ik daarbij in mijn achterhoofd houden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Politiek Coalitie

Niet sturen op krimp veestapel en 'boer aan roer'

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden