Eigen foto

Nieuws Droogte

Franse overheid bezorgd over extreme droogte

10 Mei 2022 - Niels van der Boom

De gewasopbrengsten in grote delen van Frankrijk kunnen weleens fiks lager uitpakken door droogte dit jaar. De Franse overheid maakt zich daar grote zorgen over. Financiële maatregelen worden genomen om de agrarische sector en waterschappen te steunen met extra miljoenen. Ook voor de middellange termijn komt geld vrij.

De Franse overheid heeft maandag 9 mei besloten meer geld vrij te maken om droogte te bestrijden. Dat maakte landbouwminister Julien Denormandie bekend. Zo worden waterschappen in het land aangemoedigd om meer te investeren in de infrastructuur voor water door nog eens €100 miljoen vrij te maken bovenop het bestaande budget. Hiermee kunnen bijvoorbeeld leidingen worden aangelegd voor drinkwater, reiniging van water en toevoer van water voor vee.

€20 miljoen voor irrigatie
Een ander project is Varenne de l'eau. Hierbinnen kunnen Franse boeren aanspraak maken op aantrekkelijke financieringsregelingen om te investeren in beregeningstechniek. Daarvoor wordt direct nog eens €20 miljoen vrijgemaakt. Er mag meer water worden onttrokken uit rivier de Varenne en veehouders kunnen gras oogsten in gebieden die anders niet gemaaid worden. Bijvoorbeeld langs spoorlijnen en op militaire terreinen.

Het landbouwministerie noemt de huidige situatie zorgelijk maar niet fataal. Daarom moet nu actie worden ondernomen om extreme droogteschade te voorkomen, voor zover mogelijk. Het grondwaterniveau lag tot april 20% onder het gemiddeld niveau. In totaal is een kwart minder neerslag gevallen in april dan gebruikelijk. Tussen september vorig jaar en april dit jaar viel een vijfde minder neerslag. Niet alleen in Zuid-Frankrijk is het droog, ook in het noordoosten (Grand-Est en Meuse) en noordwesten (Nord Pas-de-Calais) is sprake van grote droogte.

Voedselzekerheid
Er is nog geen sprake van een record, maar het ministerie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Zeker nu er zoveel aandacht is voor voedselzekerheid in Europa door het conflict in Oekraïne. Ook de komende weken blijft het naar schatting droger dan gemiddeld en bovendien erg warm. Er zijn inmiddels vijftien departementen waar sprake is van te weinig neerslag, zeven departementen met droogte, zes departementen met extreme droogte en twee departementen in staat van crisis.

Vooral voor de gewassen die in het voorjaar zijn gezaaid is de droogte nijpend. Denk aan suikerbieten, maïs en zonnebloemen. Het ministerie waarschuwt dat de opbrengst erg tegen kan vallen, maar houdt wel een slag om de arm. Daarom dat het 9 mei bijeenkwam met alle waterschappen om te spreken over de situatie, waar ook de extra financiële middelen uit voortvloeiden.

Wintergranen (nog) goed
De wintergranen hebben tot nu toe minder te lijden onder het droge weer. Het overheidsbureau FranceAgriMer raamt de tarwegewassen op 89% goed tot excellent. Dat was een week eerder 91%. Vorig jaar stond de score op 79%. Wintergerst raamt het bureau op 86% goed/excellent. Een procentpuntje minder dan vorige week. Inmiddels is 85% van de korrelmaïs gezaaid. Daarmee loopt het zaaien ongeveer gelijk op met vorig jaar.

De prijs van granen, zoals tarwe op de termijnmarkt Matif in Parijs, wordt mede beïnvloedt door het droge weer. De koers van de nieuwe oogst piekte 5 mei op €398 per ton. Inmiddels is de prijs weer €3,50 per ton gedaald. Ook in Nederland is de droogte een steeds groter issue.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

BB Weer met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

BB Weer met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Gewastour Weer

Overvloedige neerslag leidt tot problemen in het land

BB Weer met Robert de Vries

Ook oktober warmer, maar grens koude lucht dichtbij

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox