Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Pootgoed in de knel door hoge contractprijzen

22 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De aardappelverwerkende industrie heeft voor komend teeltjaar de contractprijzen fors verhoogd. Dat zorgt voor de nodige verschuivingen in de aardappelteelt in Noordwest-Europa, stelt de NEPG. Vooral het pootgoedareaal zou volgens de organisatie fors kunnen slinken met gevolgen voor de beschikbaarheid van pootgoed in 2024.

De voorraad vrije aardappelen die nu nog in de schuur ligt, is relatief klein. Uit de laatste voorraadinventarisatie van de VTA blijkt bijvoorbeeld dat de vrije voorraad in Nederland 13% lager is dan vorige seizoen en zelfs 20% onder het vijfjarige gemiddelde ligt. Soortgelijke geluiden klinken ook uit de ander NEPG-landen (België, Duitsland en Frankrijk). Verwerkers hebben de contractprijzen voor het komende seizoen flink verhoogd om volgend seizoen over meer grondstof te beschikken. Een uitbreiding met enkele procenten lijkt volgens de NEPG waarschijnlijk, zo schrijft de organisatie in een persbericht. De rek voor een structurele groei van het areaal in België en Nederland lijkt er alleen wel een beetje uit. Sterker nog, door onder meer het GLB, stikstofbeleid en vergroeningseisen zou het areaal kunnen krimpen.

Minder pootgoed
De relatief hoge contractenprijzen van de fritesindustrie gaan volgens de NEPG ten koste van tafel- en zetmeelaardappelen en pootgoed. In de EU-4 zou samen met andere pootgoedlanden zoals Denemarken en Schotland het pootgoedareaal met minstens 5.000 hectare kunnen slinken. De winstgevendheid van de pootgoedteelt staat onder druk en door wettelijke beperkingen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen worden de risico's van de pootgoedteelt alleen maar groter. Een dergelijk krimp in het pootgoedareaal krijgt in 2024 mogelijk gevolgen voor de beschikbaarheid en de prijs van pootgoed.

Een andere trend die de NEPG ziet is dat Nederlandse telers in de traditionele kleigebieden niet zozeer uitbreiding van het aardappelareaal nastreven maar vooral zo veel mogelijk tonnen per hectare vast willen leggen. Vanuit de verwerkers ontvangt de NEPG berichten een belangrijk deel van de benodigde grondstof is vastgelegd. In combinatie met een uitbreiding in het areaal en een bovengemiddelde oogst zal dat voor de vrijemarkt grote gevolgen hebben. Fabrieken hebben zich goed ingedekt en het is goed denkbaar dat er weinig kooplust voor vrije aardappelen loskomt in het komende seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Duitsland teelt aanzienlijk meer pootgoed in 2024

Analyse aardappelen

Pootgoedareaal 2024: fors meer fritesrassen

Nieuws Aardappelen

Door pootgoedschaarste staat vrije teler in de kou

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden