Aardappelareaal 2023

aardappeloogst rooien

Nieuws Aardappelen

NEPG: Kwaliteitsissues in aardappelen groot

De EU-4 stevent af op een zeer gewone aardappeloogst, zo becijfert aardappelorganisatie Northern European Potato Growers (NEPG). Daarbij merkt de organisatie op dat er behoorlijk grote kwaliteitsproblemen zijn. Naast hol en rot houdt knolphytophthora behoorlijk huis in de vier belangrijkste Europese aardappellanden.
11 September 2023
aardappelen Idaho

Nieuws Aardappelen

Heeft de Amerikaanse teler eindelijk een normaal jaar?

De Verenigde Staten stevenen voor het eerst sinds jaren af op een normale aardappeloogst. Het seizoen is nog lang niet voorbij maar de groeiomstandigheden zijn tot dusver gunstig verlopen voor de aardappelen. In combinatie met een flink groter areaal kan dat voor een fors grotere oogst zorgen.
9 Augustus 2023
aardappelen aardappeloogst rooien

Nieuws Aardappelen

Duits aardappelareaal laat plots een ander beeld zien

Het aardappelareaal in Duitsland beweegt toch anders dan dit voorjaar werd gedacht. Nieuwe cijfers van statistiekdienst Destatis laten zien dat er tussen de deelstaten soms flinke verschuivingen zijn. Dit wijst erop dat de consumptieaardappelteelt regionaal een tik krijgt. De redenen daarvoor zijn divers.
7 Augustus 2023
aardappeloogst aardappelrooier

Analyse Aardappelen

Aardappelproductie kan verwerking niet bijbenen

Ondanks een uitbreiding van het areaal consumptieaardappelen in de EU-4 voor oogstjaar 2023 is het niet aannemelijk dat de verwerkende industrie over voldoende grondstof beschikt om hun productiecapaciteit volledig te benutten. Welke alternatieven zijn aanwezig om nieuwe productielijnen toch op volle toeren te laten draaien?
3 Augustus 2023
aardappelen aardappeloogst

Nieuws Aardappelen

Worden aardappelen in Drenthe omgekat?

Het areaal consumptieaardappelen krimpt dit jaar met 2%, maar dat is een platgeslagen cijfer. Hoe zit het met de bewegingen binnen de provincies? Vooral de cijfers voor Drenthe laten een bijzondere beweging zien waar een staartje aan zit. Worden aardappelen 'omgekat' om de oogstdeadline te ontwijken? Overigens is ook in Groningen een opvallende beweging te zien.
24 Juli 2023
aardappelen aardappelperceel

Analyse Grond

Areaalcijfers 2023: dit zijn de grote verschuivingen

Met een fikse vertraging zijn eindelijk areaalcijfers over 2023 bekendgemaakt. In samenwerking met Boer&Bunder heeft Boerenbusiness een analyse gemaakt van de verschuivingen in de belangrijkste teelten voor 2023. Hieruit blijft dat het areaal aardappelen daalt en dat telers opnieuw meer inzetten op uien.
19 Juli 2023
aardappelen aardappelperceel

Nieuws Aardappelen

VS tovert fors meer aardappelen uit hoge hoed

Dat het aardappelenareaal in de Verenigde Staten dit jaar ging groeien, daar was de sector het al over eens. Officiële cijfers van het landbouwministerie USDA verbazen wat de omvang van deze groei betreft. Met name in dé aardappelstaat Idaho hebben telers gehoor gegeven aan de vraag naar meer aardappelen.
10 Juli 2023
aardappelen akkerbouw Verenigde Staten aardappelen poten

Nieuws Aardappelen

Seizoenswissel lastige puzzel voor verwerkers

Aardappelschuren in Canada zijn minder gevuld ten opzichte van een jaar geleden. Wie kijkt naar fritesaardappelen ziet wel een iets ander beeld. Een prima verwerking zorgt ervoor dat fabrieken moeten puzzelen om hun lijnen gevuld te houden. Ondertussen zit de nieuwe oogst bijna overal in de grond.
13 Juni 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox