Agrifoto

Nieuws Weer

Voorjaarswerk blijft laveren tussen de buien

1 Mei 2023 - Niels van der Boom - 13 reacties

Knarsetandend bekijken boeren en loonwerkers de weersverwachtingen voor deze week. Maaien, bemesten, grondbewerking en zaaien, het moet allemaal tussen de buien door gebeuren. Een vaste droge periode blijft opnieuw uit. De zaai- en pootwerkzaamheden worden daardoor blijvend bemoeilijkt. Landelijk zit ruim de helft van de bieten en uien in de grond. Bij de aardappelen is dat amper 10%.

Met gemiddeld 80 millimeter neerslag kan april 2023 als kletsnat in de boeken. Het is zelfs de natste maand sinds 1998 en de dubbele hoeveelheid dan normaal is voor april. Vooral in het midden van het land was het erg nat en dat is terug te zien in de stand op het land. In de polders moet nog veel werk worden verzet. In het zuidwesten is het overigens niet veel droger. Boeren in Groningen staan er dit voorjaar nog het beste voor. Daar viel soms de helft van de neerslag die in het midden van het land viel.

Trage groei
Afgezien van enkele nachten met flinke nachtvorst (tot -9 graden) leverde april weinig dagen met vorst. Toch was het wel kouder dan gemiddeld. Ook dat is terug te zien in het land. Wintergranen en gras laten een behoorlijke groei zien, maar andere gewassen zijn duidelijk enkele weken later. Uien en bieten die begin maart zijn gezaaid, hebben vaak nog een hele weg te gaan. De beginontwikkeling is door de kou en regen traag verlopen.

Al weken op rij is het beeld hetzelfde: volgende week wordt beter. De verwachte stabiele droge periode kantelt vervolgens en wordt toch weer wisselvallig. Zo ook deze week. Vooral op vrijdag wordt nu regen van betekenis verwacht. Eerder in de week is het soms wat somber met af en toe motregen. Dat levert geen grote problemen, maar lekker drogen doet het ook niet. Daarbij blijft het – afgezien van een enkele uitzondering – redelijk fris.
 

Helft bieten gezaaid
De zaaidata over suikerbieten laat goed zien waar de schoen knelt. Cosun Beet Company liet afgelopen week weten dat inmiddels de helft van alle suikerbieten in de grond zit. De gemiddelde zaaidatum wordt geraamd op 26 april. Dat is geen record, maar wel de laatste datum sinds 2001. Vooral in het Noordelijk kleigebied zit een behoorlijk areaal in de grond (60%). In het oosten en zuidoosten moet nog twee derde worden gezaaid. Volgens de bietverwerker kost de late zaai zo'n 750 kilo suiker per hectare.

De situatie bij uien is vergelijkbaar, zo bleek tijdens een belronde afgelopen week. Ook daar stond de teller op 50% gezaaid. Daar is de afgelopen dagen een paar procent bijgekomen. Afhankelijk van de neerslag is er op Koningsdag mondjesmaat wat gezaaid en ook afgelopen weekend. Vooral in de ondergrond zijn de omstandigheden lang niet altijd goed. Akkerbouwers – vooral op kleigrond – zitten nu wel op de wip. Ga ik onder niet-ideale omstandigheden zaaien of neem ik het besluit om niet te zaaien? Gezien de kalender en het weerbericht een moeilijke keus die deze week moet worden genomen.

Korstvorming
Telers met uien en bieten in de grond zijn ook niet vrij van zorgen. De flinke regenval heeft voor een behoorlijke korstvorming gezorgd op de kleigronden. Wiedeggen, cambridgerollen of – in het uiterste geval – een beregeningshaspel worden ingezet. Een veelgehoorde opmerking is dat met name de uien nog weinig hebben gedaan qua groei. Wie begin mei zaait en direct groeizaam weer treft, heeft daarmee niet veel achterstand, zo wordt ook wel gedacht op dit moment. Zaaien blijft ook nu 'raaien'.

Op de lichte grond is het poten van de aardappelen hervat. Vooral in de polders en in het noorden van ons land op de lichtere gronden. Ook hier valt de ondergrond alles behalve mee. In één werkgang poten en aanaarden is niet altijd mogelijk. De zware grond heeft gewoonweg tijd nodig om uit te zakken, maar wordt die de teler gegund? Op de zandgronden speelt mee dat lang niet alle percelen bekwaam zijn om te berijden. Hoge en droge hoeken zijn mondjesmaat wel gepoot, maar de nattere percelen moeten vaak nog bemest en bewerkt worden.

Geen paniek
Van paniek onder de aardappeltelers is nog geen sprake. Zeker de lange bewaarders kijken met gemengde gevoelens naar de weerberichten. Zij zien de waarde in de schuur in rap tempo toenemen. Ook in de tweede helft van mei of zelfs begin juni kan er nog gepoot worden, met een behoorlijke opbrengst tot gevolg. Kanttekening is wel een verlaat oogstmoment. Op zand- en lössgrond speelt de absurde oogstdatum een rol, zeker nu. Hoe de uitwerking daarvan gaat zijn – is er bijvoorbeeld kans op derogatie – valt te bezien. Is dat niet het geval, dan wordt de stikstofkorting hoogstwaarschijnlijk voor lief genomen.

Bron: Aviko Potato

Landelijk 10% gepoot
Aviko Potato heeft zijn eerste cijfers rond de pootvoortgang gepubliceerd. De verwerker raamt het gepoot areaal onder hun telers op slechts 10% op 28 april. In België is dat minder dan 5% en in Duitsland 20%. In Frankrijk hebben telers 5% gepoot. Vooral in de vroege gebieden is in Nederland gepoot. Oost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg hebben er een derde inzitten. Ook in Gelderland en het Emsland is al best wat gepoot. In de polders en het zuidwesten komt de grafiek niet verder dan enkele procenten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.

Meer over

weeragroweer
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Abonnee
Gijs 1 Mei 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10903995/voorjaarswerk-blijft-laveren-tussen-de-buien]Voorjaarswerk blijft laveren tussen de buien[/url]
Ik denk dat we niet moeten overdrijven, de akkerbouw heeft wel voor grotere problemen gestaan. 80 mm, ook in april is niet zoveel. Want de verdamping is in deze periode al gauw 2-3 mm, dus weg die hoeveelheid. Aardappelen kunnen in 10-12 weken al oogstklaar zijn. Bovendien worden aardappelen al in september doodgespoten. De komende dagen is het prachtig weer. Waarom zo klagen.
Abonnee
CM 1 Mei 2023
Teel jij wel iets Giis?
Abonnee
Tijdbom 2 Mei 2023
CM schreef:
Teel jij wel iets Giis?
Klopt dat het nu niet zo mee zit,maar Gijs zegt het goed
Abonnee
drent 2 Mei 2023
het doodspuiten zal dit jaar wel wat later worden aangezien het meeste nog gepoot moet worden
gijs?? 4 Mei 2023
je weet er niks van

verdamping in april dit jaar was 0!
als jij blij bent met 3 dagen goed weer
ik zie het somber in het is mei totaal niet groeizaam s, nachts rond nul einde week volgende week weer regen!

de eerste percelen die eind feb/maart gezet zijn toen was een week de grond vele malen beter was dan dat hij nu is , poters zitten allemaal rot in de grond
en nu moet alles tussen de buien door onderin is de grond zeiknat wat en voorjaar...
poters stikken geen zuurstof en grond murf geregend
Abonnee
euro 4 Mei 2023
ik weet er ook niks van maar de opbrengsten gaan niet meevallen
Abonnee
frog 4 Mei 2023
ik vind het anders alweer hard en droog vinden, tijd voor een buitje
Abonnee
Tijdbom 4 Mei 2023
euro schreef:
ik weet er ook niks van maar de opbrengsten gaan niet meevallen
Daar kunnen we nu nog niets van zeggen. De zomer zal dat bepalen.Elke week 10/15 mm regen,en we zullen dan wel eens praten.
Abonnee
Ari arme tak. 4 Mei 2023
Wat bent u negatief Gijs??. U ziet de werkelijkheid niet meer. Neem een borrel of ga naar de dokter. Euro, u zegt niets te weten en toch weet u dat het niet mee gaat vallen. Beter is om dan maar niets te zeggen.
Boer 4 Mei 2023
Geen ramp is een ramp
Abonnee
CM 4 Mei 2023
Van de herfst na de hoofdoogst praten we verder,nu nog geen drama van maken.
Abonnee
frog 4 Mei 2023
geniet gewoon van dit prachtige pootweer
echte teler 4 Mei 2023
je kunt pas echt genieten als alles goed is, en dat begint al bij de grond die is dit seizoen ronduit beroerd. dit is al geen goede basis uit gang
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden