Shutterstock

Gewastour Weer

Overvloedige neerslag leidt tot problemen in het land

23 Oktober 2023 - Jesse Torringa

De vele en aanhoudende neerslag van afgelopen week heeft tot behoorlijk wat problemen geleid in het land. Het zet de rem op de aardappeloogst. Ook zien diverse telers in Nederland waterschade op hun percelen.

Het was alweer even geleden dat het de hele dag regende, maar afgelopen vrijdag was het weer zo ver. Verspreid over het land viel er tot soms wel 40 millimeter. Samen met de neerslag die er al was gevallen in oktober, leidde dit in sommige gevallen tot waterschade. Afgelopen weekend moest de schop en soms zelfs een kraan er bij te pas komen om zo het overvloedige water van het land te halen. Het resterende aardappelareaal dat nog moet worden geoogst, kan nog wel eens een flinke klus worden. Ook recent gezaaide percelen met graan hebben te lijden van het water en de gevolgen van verslemping.

Neerslagkaart KNMI: 1 t/m 22 oktober.

Op de provincie Limburg na ligt de gemiddelde maandsom van oktober in Nederland al rond de 100 millimeter. Het noorden en het zuidwesten van ons land kregen gemiddeld de meeste millimeters te verwerken. Ook zijn de verschillen per regio groot. Sinds begin oktober viel er bij aardappelteler Daan Tap in Elst (Gelderland) al 160 millimeter. In het Groningse Eenrum viel tot nu toe 115 millimeter op het uienperceel die deelneemt aan de Gewastour. Beide percelen liggen al achter de planken.

Bodem volledig verzadigd
Net zoals bij de Gewastour is het gros van de uien wel van het land, maar landelijk zit er nog wel een aardig percentage aardappelen in de grond. In Eethen (Noord-Brabant) hoopt aardappelteler Jacob Branderhorst maandag zijn perceel met Innovator te kunnen rooien, ondanks dat het zeer nat is. Het is afwachten of dat gaat lukken gelet op de overvloedige neerslag. De aardappelen gingen pas in juni de grond in en konden amper eerder worden gerooid, gelet op de kwaliteit. Ook enkele andere aardappeltelers van de Gewastour vertellen dat zij nog een deel van hun areaal moeten rooien en dat de afgelopen regenval in waterschade heeft geresulteerd. Begin oktober leek dat heel anders. De grond kon toen nog wel wat hebben en wat water was bovendien goed voor betere rooiomstandigheden. Inmiddels is de grond volledig verzadigd, is het oordeel van twee telers.

De weersvooruitzichten zijn niet bepaald positief voor de resterende aardappeloogst. De komende dagen wordt er wederom serieuze neerslag verwacht en ook daarna lijkt het natte weer aan te houden. Daarmee kunnen de laatste loodjes van de aardappeloogst nog wel eens een hele klus worden. Ook vóór de neerslag van afgelopen weekeinde waren er lokaal al problemen in het land. Bij de uientelers van de Gewastour was het stelen tussen de buien door met het uien laden. In het Drentse Wezup viel toen al een flinke hoosbui waardoor het tempo van het uienladen stagneerde. 

Neerslag in Wezup op een uienperceel. Betreft niet het Gewastourperceel.
​​​​​​
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Meer over

weeragroweer
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden