Eigen foto, gewastour

Gewastour uien - week 42

Laatste uien ingeschuurd, fusarium baart zorgen

19 Oktober 2023 - Jesse Torringa

Het was uien laden tussen de buien door, maar inmiddels zijn alle zaaiuien van de percelen die deelnemen aan de Gewastour van het land. De opbrengst bij het laatste perceel is goed, maar de kwaliteit is wel wat minder dan anders. Met name fusarium blijft de aandacht trekken van de telers die al langere tijd hebben ingeschuurd.

In de Boerenbusiness Gewastour waren van afgelopen weekend tot en met gisteren (woensdag) nog meerdere telers bezig met het laden van de zaaiuien. De weersomslag van vorige week zorgde ervoor dat het niet overal vanzelf ging. Zoals eerder dit seizoen zijn er de uien soms nat en onder mindere omstandigheden binnengereden. Zo was het bij uienteler Arjen Jakobs uit Wezup (Drenthe) een behoorlijke race tegen de klok om alles tijdig binnen te krijgen.

Fusarium nadrukkelijk aanwezig
Het Gewastourperceel had hij afgelopen weekeinde tussen de buien door kunnen opladen. Een deel is af land weggegaan en een deel is de schuur ingereden, vertelt Jakobs. "Dat had te maken met wat fusarium-aantasting in het veld. Bij het ene ras zat het er niet in, maar bij het andere ras wel. Daarom is het blok waar de aantasting wel in zat af land verkocht. Ik wil daar geen risico mee nemen in de bewaring".Dat de opbrengsten op de zandgronden dit jaar gemiddeld wat hoger zijn dan op de klei, is ook terug te zien aan de opbrengst in Wezup. "De opbrengst is zeker goed. Ik heb de bewaring met minder hectare vol zitten dan ik van te voren had verwacht".

De uienbewaring in Wezup (Drenthe)
Uien laden op Gewastourperceel in Wezup.
Inschuurlijn in Wezup.

Ook bij de telers die de uien al enige tijd droog in de schuur hebben, valt op dat zij aanzienlijk meer aantastingen hebben dan andere jaren. Maar ook bacterierot wordt gevonden. De telers die partijen af land hebben afgeleverd, kregen een hoger tarra-percentage terug dan zij gewend waren. Het betekent niet direct dat zij op korte termijn afscheid gaan nemen van hun partij, maar zij willen het ook niet onderschatten aangezien het nu al meer dan latent aanwezig is.

Ook in de regio van Veelerveen (Groningen) werden afgelopen dagen nog uien geladen. De bewaring zit inmiddels vol, maar dat kostte wel meer hectares dan gepland, geeft teler Rene Haaijer aan. 

Uien in de bewaring in Veelerveen (Groningen).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Gewastour uien - week 40

Uienoogst nadert einde met wisselende opbrengsten

Gewastour aardappel - week 38

Eerste aardappelen van Innovator al ingeschuurd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden