Wassen, sorteren, verpakken

Terrapoint stopt gedeelte bedrijfsactiveiten

23 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Terrapoint BV. uit Breskens heeft vandaag aangekondigd per 1 augustus te stoppen met al hun activiteiten rondom het sorteren en verpakken van aardappelen en uien. Redenen hiervoor zijn met name de handelsstop met Rusland en de kleine marges die behaald worden. Terrapoint stopt uit eigen overwegingen en zal haar activiteiten voor de op- en overslag van landbouwproducten uitbreiden.

Eigenaar Daan Dees startte in 2007 met Terrapoint voor het sorteren en verpakken van aardappelen en uien voor de Nederlandse markt en export. Vooral Rusland was een zeer belangrijk exportgebied voor het bedrijf. Omdat dit land hun grenzen langdurig heeft gesloten voor onze aardappelen betekent dit een flinke bottleneck voor het bedrijf. Dees laat in een brief weten dat in toenemende mate ernstige handelsbelemmeringen worden opgeworpen, omdat landen onafhankelijkheid in voedselimport nastreven. Zo kunnen zij de eigen productie beschermen.

Naast het debacle in Rusland heeft ook de hevige concurrentie in binnen- en buitenland ervoor gezorgd dat Terrapoint de toekomst niet zonnig inziet. Het gevolg zijn lage marges en de noodzaak om continue grote volumes te verwerken. De bijbehorende risico’s hebben mede dit besluit bezegeld.

Dees laat verder weten dat: ‘Het steeds moeilijker is om je met kwaliteit te onderscheiden  in de markt ten opzichte van buitenlandse leveranciers. De kwaliteit die klanten in het buitenland eisen is in Nederland minimaal beschikbaar. Dit heeft vaak grote gevolgen.’

Terrapoint blijft niet bij de pakken neerzitten. Er zal zo snel mogelijk worden begonnen met het vrijmaken van de beschikbaar gekomen ruimtes. De op- en overslag tak voor landbouwproducten zal namelijk worden uitgebreid.  Daarnaast blijft Terrapoint actief bij de in- en verkoop van aardappelen en uien. "De handel blijft bestaan, maar het wassen, sorteren en verpakken stopt", zo ligt Dees toe. De overtollig geworden machines zullen via veilinghuis Troostwijk aangeboden worden. De kijkdag vindt plaats op 13 september.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
zeeuws boertje 23 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10854839/Dichte-Russische-grens-nekt-exporteur-Terrapoint]Dichte Russische grens nekt exporteur Terrapoint[/url]
jammer
dichtbij 23 Juli 2014
Realiteit
petatje 23 Juli 2014
Zij die het niet hebben gedaan en dus niet hebben ondernomen hebben makkelijk praten als een ander het niet lukt. Als het een ander wel lukt worden ze afgunstig. Zielig hoor!
Mr Power 23 Juli 2014
Knap dat hij het heeft geprobeerd, maar volgens mij zijn er andere belangen die hierin een rol spelen en dat is namelijk een BANK. 2010-2011 is er heel veel geld verloren in dé handel met name Rusland verhaal, maar ook in 2011 toen de markt dramatisch laag was.

De bank heeft het in dit verhaal slim gespeeld, eerst zijn boerderij afgenomen zodat hun de risico's ingedekt hebben + investeringsgeld terug hebben en vervolgens de worst voor gehouden om maar te gaan en blijven verwerken. Nu de marges minimaal zijn en de risico's hoog is er geen een bank bereid om cash-flow beschikbaar te stellen voor de in-verkoop activiteiten, omdat immers de gronden verkocht zijn en dus geen onderpand aanwezig is.
Bank weet dat de aanwezige machines ook oud ijzer is.

Jammer, om op deze manier veel kwijt te raken. Ik hoop voor hem dat de boterham dik genoeg belegt is voor op en overslag.
ikke 23 Juli 2014
goed verwoordt petatje
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox