Het begrip voerwinst is steeds vaker een sturend element in de varkenshouderij. Uw streven is tenslotte om optimaal, en daarbij beter dan gemiddeld, te presteren. Maar wat zegt dit getal nu precies? Waar wordt het mee vergeleken? Hoe komt de vergelijking hiervan tot stand en wat kunt u ermee?
De term 'voerwinst' schept voor mensen buiten de sector een vreemd beeld. Het lijkt immers alsof dit alleen over voer gaat. Niets is minder waar. De voerwinst wordt berekend op basis van de aan- en verkoop van alle dieren, de voerkosten en aanwas. Dit is de eerste graadmeter voor de prestaties van een bedrijf én voor banken een belangrijk getal voor de berekening van diverse ratio’s. Daarnaast is er sprake van korte termijn voerwinst en lange termijn voerwinst.
Sturing geven
Om sturing te geven aan uw bedrijf is het belangrijk om te weten hoe u presteert ten opzichte van uw collega’s. De voerwinst is hiervoor een eerste graadmeter. Om zicht op uw actuele bedrijfsprestaties te hebben, heeft acconâ– avm twee verschillende producten beschikbaar om dit te monitoren: TopKwartaal Varkens en de Rekentool Voerwinst.
Whitepaper Voerwinst: nu en in de toekomst
In de whitepaper 'Voerwinst: nu en in de toekomst' leest u meer over de term voerwinst, het verschil en gebruik van korte versus lange termijn voerwinst en de bepaling van de gemiddelden. Vraag de whitepaper nu kosteloos aan.
Wilt u weten wat u met TopKwartaal of de rekentool kunt bereiken neem dan contact op via het adviesformulier. Wij helpen u graag verder.
Wilt u maandelijks op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u dan aan voor de nieuwsbrieven van acconâ– avm adviseurs en accountants via het aanmeldformulier.
Volg ons ook op Twitter, LinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte!