Dossier | Aardappelbewaring

aardappelen bewaring akkerbouw aardappeloogst aardappelbewaring

Inside Aardappelen

Kiemremming sluimert onder aardappelmarkt

Na een moeizame aardappeloogst zijn voor veel akkerbouwers de uitdagingen nog niet voorbij. Het werken met nieuwe kiemremmingsmiddelen blijkt niet eenvoudig. Partijen zijn nu al zeer kiemlustig. Noodgrepen kosten telers veel geld. Het is pas het begin van de problemen.
7 December 2020
aardappelen aardappelbewaring

Inside Aardappelen

Restant aardappeloogst is kruimelwerk

Voor de meeste aardappeltelers is oogst 2020 achter de rug. Het was er (wederom) een van lange dagen, korte nachten en veel modderworstelen. In België en het Verenigd Koninkrijk moet nog een klein deel van het areaal gerooid worden. In Nederland draait het om kruimelwerk.
23 November 2020
Engie

Aangeboden door Engie

Mechanisch koelen voor de beste fritesaardappelen

Aardappeltelers staan voor een steeds grotere uitdaging. Het veranderende klimaat vraagt al langer om een nieuwe benadering van aardappelbewaring. En nu kiemremmer chloorprofam sinds de aardappeloogst van 2020 ook verboden is, is er geen ontkomen meer aan: een andere aanpak is noodzakelijk. Mechanisch koelen is het antwoord voor aardappeltelers, volgens Marcel Bennink, bewaarspecialist bij ENGIE Refrigeration. Een manier van bewaren die zich in meerdere opzichten terugverdient.
29 Oktober 2020
toegang

Nieuws Aardappelen

Chloorprofam neemt horde naar tijdelijk residulimiet

Het Permanent Comité in Brussel heeft toestemming gegeven voor een tijdelijke Maximale Residu Limiet (MRL) voor het kiemremmingsmiddel chloorprofam (CIPC). Het gaat om een tijdelijk limiet van 0,4 milligram per kilo. De verwachting is dat deze aanpassing in werking treedt rond de zomer van 2021, al moet er voor een datum gewacht worden op verdere besluitvorming in de Europese Unie.
9 Oktober 2020
aardappelen aardappelbewaring

Inside Aardappelen

Loont lang bewaren wel dit seizoen?

Aardappeltelers staan aan de vooravond van de hoofdoogst, die met een week of 2 losbarst. Dat het een uitdagend bewaarseizoen ging worden was al veel langer duidelijk. Daar komt nu een onmogelijke opgave bij: Het voorspellen van de afzet in 2021.
16 September 2020
aardappelen aardappelbewaring

Inside Aardappelen

'Kruisbesmetting CIPC kan ernstige gevolgen hebben'

De huidige residunorm voor chloorprofam (CIPC), die vermoedelijk pas na oogst 2020 wordt verlaagd, is geen reden om grondige reiniging van de bewaarloods uit te stellen. Belgapom benadrukt dat aardappelen verwerkt tot frites tot wel 36 maanden bewaard worden.
16 Juli 2020
aardappelen aardappelbewaring

Inside Aardappelbewaring

Huidige residunorm CIPC voorlopig nog van kracht

Zoals het er nu naar uitziet blijft de huidige residunorm voor chloorprofam (CIPC) van 10 ppm komend bewaarseizoen gehandhaafd. Het Europese besluit moet echter nog genomen worden.
8 Juli 2020
aardappelen aardappelbewaring

Inside Aardappelbewaring

Sein op groen voor tijdelijk maximum voor CIPC?

Deze zomer wordt er in Europees verband gesproken over een tijdelijke MRL (maximale residu limiet) voor chloorprofam. Op dit moment is er geen enkele veronderstelling dat die er niet komt. Zo laat de Taskforce Kiemremming desgevraagd weten.
14 Mei 2020

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden