Dossier | Dossier Stikstofcrisis

koeien weidegang

Nieuws Stikstof

NMV: Landbouwakkoord is gesloten boek voor ons

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) stapt uit het Landbouwakkoordoverleg. De belangenbehartiger ziet geen heil meer in het overleg en mist het vertrouwen in een goede afloop. Volgens bestuurder Jeroen van Maanen is het overleg definitief een gesloten boek.
26 April 2023
snelweg

Achtergrond Stikstof Stemming

Route Landbouwakkoord geplaveid met onrust

Duidelijkheid, zekerheid en rust, dat moet het beoogde Landbouwakkoord volgens landbouwminister Piet Adema brengen. De website van het Landbouwakkoord geeft dat in ieder geval aan. De weg er naartoe is geplaveid met onduidelijkheden, onzekerheden en onrust. Bij tijd en wijle kookt de overlegketel ook flink over.
21 April 2023
Gerard Ros

Interview Gerard Ros (WUR)

'Stikstofdoelen overheid straf, maar te doen'

Emissies fors beperken: voor ammoniak een halvering per 2030 of 2035, voor broeikasgas per 2050 en het nitraat in het grondwater moet al snel onder de 50 milligram per liter. Het zijn doelen waarover nog flinke politieke discussie bestaat, maar waar het kabinet de landbouw aan wil houden. Voor individuele landbouwbedrijven zijn het doelen die vaak ver van hun bed staan en die vaak al van tevoren worden gezien als onhaalbaar. Voor een deel van de bedrijven is dat zo. Die zullen stoppen, maar een ander deel kan de strenge doelen weldegelijk halen.
21 April 2023
stikstof kasteel

Achtergrond Stikstof

Landbouwoverleg naar operette-achtige finale

Het proces rond het wel of niet te sluiten Landbouwakkoord is van een afstandje bekeken bijna een komisch proces, ware het niet dat er voor boeren zoveel op het spel staat. Dinsdag leek het overleg na een roerig weekeinde opeens te mislukken.
19 April 2023
nieuwbouw Stallenbouw

Nieuws Stikstof

Extern onderzoek fouten RIVM eindelijk aanbesteed

Adviesbureau AEF (AnderssonElffersFelix) in Utrecht heeft de opdracht van het ministerie van LNV gekregen om een extern onderzoek te doen naar de rekenfouten en de onderzoekscultuur bij het RIVM.
19 April 2023
gerst wintergerst gerstoogst

Opinie Krijn J. Poppe

Boer kan voedselsysteem niet zelf veranderen

Boeren zijn onderdeel van de agribusiness en kunnen, hoe graag ze zelf ook wellicht willen, het voedselsysteem niet veranderen. En de overheid beschikt niet over alle kennis van markten die de andere partijen wel hebben. Zij dus tot elkaar veroordeeld.
17 April 2023
landbouwtafel

Achtergrond Stikstof Stemming

Landbouwtafel wordt steeds meer natuurtafel

Aan de Landbouwtafel van LNV-minister Piet Adema blijft er zo langzamerhand wel erg weinig landbouw over. Een partij als Farmers Defence Force deed al bij voorbaat niet mee. In de voorbije weken stapten de Dutch Dairymen Board en ook Agractie (alleen van de hoofdtafel) op. Deze week kwam de NMV met een ultimatum: eindelijk eerst een regeling voor de PAS-melders en interimmers, anders geen Landbouwakkoord.
14 April 2023
Europese Commissie Frans Timmermans

Nieuws Stikstof

Timmermans vindt BBB-voorstel geen sprookjesnota

De initiatiefnota van BBB en JA21 'Snel weg uit de stikstofcrisis' is geen sprookjesnota (zoals D66-Kamerlid Tjeerd de Groot het noemde), zegt eurocommissaris Frans Timmermans na afloop van het twee uur durende gesprek dat hij vandaag had met Caroline van der Plas in Den Haag. De BBB-leider heeft, zoals ze zegt, 'heel veel bevestiging gekregen over wat de lijn is van Brussel en wat wij ons hier zelf aandoen'. Ze heeft 'een heel positief gevoel' overgehouden aan het gesprek.
11 April 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox