Shutterstock

Nieuws Energie

Duurzame energie uit biomassa domineert

1 Juni 2020 - 1 reactie

Biomassa is veruit de grootste bron van duurzame energie. In 2019 maakte dit segment van de duurzame energieproductie 60% van het totaal uit.

Vooral het meestoken van biomassa in energiecentrales in de vorm van biodiesel en biobenzine speelt een steeds grotere rol. Het energieverbruik uit deze bron is in 2019 met 15 procent toegenomen naar 106 petajoule. Daarnaast is ook het verbruik van zonnestroom sterk toegenomen. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer biodiesel en biobenzine
De toename bij biodiesel en -benzine ging samen met een verhoging van het verplichte percentage hernieuwbare energie voor vervoer voor leveranciers van motorbrandstoffen, van 8,5 naar 12,5. Een groot deel van de in Nederland op de markt gebrachte biobrandstoffen zijn gemaakt uit gebruikt frituurvet en de grondstoffen voor de gebruikte biobrandstoffen komen uit de hele wereld, zo blijkt uit een rapportage van de Nederlandse Emissieautoriteit.

Het verbruik van vloeibare biotransportbrandstoffen steeg van 23 naar 28 petajoule, een toename van 24 procent. De productie van elektriciteit en warmte uit het meestoken in kolencentrales steeg van 3 naar 8 petajoule.

Het verbruik van energie uit wind nam met 7 procent toe tot 39 petajoule. De opgestelde capaciteit van windmolens steeg van 4 400 megawatt eind 2018 naar 4 500 megawatt eind 2019. Op zee veranderde de capaciteit van het windmolenpark niet en bleef ongeveer 1 duizend megawatt.

14% van het totaal in 2020?
Het verbruik van hernieuwbare energie in totaal bedroeg 8,6 procent van het totale jaar energieverbruik dat in 2019, net als een jaar eerder, ongeveer 2 100 petajoule was. In 2018 bestond 7,4 procent van het finale energieverbruik in dat jaar uit hernieuwbare energie. Het aandeel stijg dus langzaam maar gestaag.

In EU-verband is afgesproken dat in 2020 het Nederlandse percentage hernieuwbare energie 14% moet zijn. Dit kan bereikt worden door verbruik van hernieuwbare energie uit eigen land, maar ook door dit te kopen van landen met meer hernieuwbare energie dan het afgesproken doel.

Twee jaar op rij zon energie records
Tot nu toe wordt er veel meer duurzame energie uit wind en zon geproduceerd dan was verwacht in 2020. Dat is te danken aan de stormachtige februarimaand en het uitzonderlijk zonnige voorjaar. Vorig jaar groeide het verbruik van zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide fors, met 37 procent naar 20 petajoule. De opgestelde capaciteit van zonnepanelen voor zonnestroom steeg opnieuw met een recordhoeveelheid van 2 300 megawatt (megawatt) naar 6 800 megawatt, een toename van 51 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
peter 2 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10887521/duurzame-energie-uit-biomassa-domineert]Duurzame energie uit biomassa domineert[/url]
beetje een vaag stuk. biomassa wordt in een adem genoemd met bijmengen in diesel en benzine. %tages worden willekeurig door elkaar heen gebruikt wat de duidelijkheid niet ten goede komt. iets meer verdieping en verduidelijking zou voor BB op zijn plaats zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Rem nodig op de energietransitie

Analyse Energie

Hogere dieselprijs door Rusland en Venezuela

Analyse Energie

Zwakke economie trekt olieprijs naar beneden

Analyse Energie

Gasprijs topt nu stakingen dichtbij komt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox