Shutterstock

Nieuws Energie

Bom duiten voor duurzame Deense energie

22 Juni 2020 - Erik Colenbrander - 4 reacties

De Nederlandse regering heeft met de Deense regering afgesproken voor ongeveer €150 miljoen duurzame energie in te kopen, zodat aan de doelstelling van 14% duurzame energie in 2020 kan worden voldaan en op langere termijn aan de 2030 doelstelling. Op eigen kracht haalt Nederland de EU-norm voor 2020 niet.

Ondanks de al ingezette versnelling op korte termijn loopt Nederland nog achter op schema om aan de Europese doelstelling van 14% hernieuwbare energie in 2020 te voldoen. Om dit doel dichterbij te brengen heeft het kabinet op 1 november 2019 een breed maatregelenpakket gepresenteerd om op korte termijn extra hernieuwbare energie te realiseren in Nederland.

Om het resterende tekort in te vullen en dwingende maatregelen van de Europese Commissie te voorkomen, is de afgelopen periode onderhandeld met Denemarken. Dit resulteerde in overeenkomsten over het intensiveren van de energiesamenwerking. Vrijdag 19 juni werd een akkoord gesloten waar volgens de Deense krant Berlingske bijna €150 miljoen mee is gemoeid.

Mega waterstofcentrales
Denemarken gaat het geld uitgeven aan het opzetten van zogenaamde grootschalige Power-to-X-waterstoffabrieken, in eigen land, met een totale capaciteit van 100 megawatt. De fondsen maken deel uit van een subsidiepool voor de ontwikkeling van technologieën die groene stroom kunnen opslaan en omzetten in groene brandstoffen voor vrachtwagens, schepen en vliegtuigen. Nederland en Denemarken zien een groot toekomstpotentieel om de logistieke sector in beweging te krijgen met waterstof die wordt omgezet als brandstof voor vliegtuigen, zwaar transport en schepen.

Letterlijk verbonden partners in energie
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zei vrijdag bij de totstandkoming van het akkoord: "Denemarken is een belangrijke partner voor Nederland als het gaat om klimaat en energie. We trekken vaak gezamenlijk op in Europees verband en zijn beide ambitieus op gebied van CO2-reductie. We zijn buurlanden op de Noordzee en zijn letterlijk met elkaar verbonden, via de Cobrakabel voor het transport van elektriciteit. Maar, ook figuurlijk door onze gedeelde inzet voor windenergie op zee."

Wiebes schrijft in een Kamerbrief: Nederland en Denemarken hebben verschillende thema's nauwkeurig in beeld gebracht die goed aansluiten op het energiebeleid van beide landen en waarmee beide profiteren van de nauwere samenwerking. Deze thema's betreffen onder andere windenergie op zee, duurzame warmte en warmtenetten, waterstof en synthetische brandstoffen. Daarnaast is afgesproken om, waar mogelijk, elkaar te

De kostprijs van de Deense hernieuwbare energie is lager dan vergelijkbare overeenkomsten die andere Europese lidstaten hebben gesloten

EKZ minister Eric Wiebes

raadplegen om effectiever de gezamenlijke energie- en klimaatambities uit te dragen binnen de EU. Per thema wordt een passende samenwerkingsvorm vastgesteld maar, gedacht kan worden aan gezamenlijke projecten, waaronder het genoemde Power-to-X project en het faciliteren van kennisdeling. Bijvoorbeeld door ontmoetingen tussen wetenschappers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van de industrie uit beide landen. Daarbij zullen we ook in Europees verband samenwerken aan het verhogen van de klimaatambitie.

Statistische overdracht
Als onderdeel van deze brede samenwerking, op het gebied van energie, hebben Nederland en Denemarken een overeenkomst bereikt voor zogenaamde statistische overdracht van duurzame energie. De overeenkomst betreft de overdracht van een flexibele hoeveelheid hernieuwbare energie van minimaal 8 tot maximaal 16 terawattuur (TWh) hernieuwbare energie, tegen een vergoeding van €12,50 per megawattuur (MWh). De vergoeding van €12,50/MWh is lager dan vergelijkbare overeenkomsten die andere Europese lidstaten hebben gesloten, vermeldt Wiebes in de brief.

De combinatie van een vaste prijs en flexibele hoeveelheid zorgt ervoor dat de kosten van statistische overdracht beperkt blijven terwijl de kans gering is dat we te veel of te weinig kopen. Omdat het precieze tekort over 2020 nog onzeker is, is tijdens de onderhandelingen ingezet op een flexibele hoeveelheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Berry 22 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10887946/bom-duiten-voor-duurzame-deense-energie]Bom duiten voor duurzame Deense energie [/url]
en volgend jaar weer! Als we de doelstelling van 14% dan nog niet gehaald hebben...
Misschien per direct een stop op datacenters in ons land. Zij gaan het verbruik in ons land flink opvoeren. Daarmee wordt het behalen van de doelstellingen steeds lastiger...
Rob 22 Juni 2020
zulle we dan ook stoppen met het internet? scheelt een hoop stroom. dus eigenlijk is ons luxe westerse leven energieslurpend en totaal niet duurzaam. mensen moet hun levenstijl aanpassen, maar dat zal lastig worden...

Ik zou zeggen: co2 quotum per burger invoeren. teveel verbruikt met je auto of luxe vakantie naar t buitenland. dan rest vh jaar maar op de fiets dan.

heb je teveel goederen besteld en gekocht, dan een koopverbod instellen. er zijn teveel mensen die te lux willen leven.

en dan de boer maar de schuld geven;)
Rob 22 Juni 2020
zulle we dan ook stoppen met het internet? scheelt een hoop stroom. dus eigenlijk is ons luxe westerse leven energieslurpend en totaal niet duurzaam. mensen moet hun levenstijl aanpassen, maar dat zal lastig worden...

Ik zou zeggen: co2 quotum per burger invoeren. teveel verbruikt met je auto of luxe vakantie naar t buitenland. dan rest vh jaar maar op de fiets dan.

heb je teveel goederen besteld en gekocht, dan een koopverbod instellen. er zijn teveel mensen die te lux willen leven.

en dan de boer maar de schuld geven;)
Berry 22 Juni 2020
Belasting op dataverbruik?
Dat voorkomt dat er een hoop onzin wordt opgeslagen;)
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden