Shutterstock

Nieuws Energie

Groene stroom streeft steenkool in 2024 voorbij

11 November 2020 - Jeannet Pennings

Hernieuwbare energiebronnen gaan in de komende jaren een einde maken aan het bewind van steenkool. Groene stroom is naar verwachting in 2025 wereldwijd de grootste bron van elektriciteitsopwekking. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

De organisatie presenteerde dinsdag 10 november het onderzoeksrapport 'Renewables 2020'. Daaruit blijkt dat de wereldwijde installatie van groene stroom dit jaar een recordniveau bereikt. Bijna 90% van de groei van de totale stroomcapaciteit is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Slechts 10% wordt aangedreven door gas en kolen. Bovendien verwacht IEA dat hernieuwbare energie in 2021 de snelste groei in de afgelopen 6 jaar zal beleven.

Door deze trend ligt groene stroom op koers om tegen 2025 de grootste energieleverancier te zijn. Daarmee wordt steenkool, dat in de afgelopen 50 jaar de aanvoerder was, van de troon gestoten. Waterkracht zal vrijwel de helft van de groene stroom blijven leveren. Dat is tevens de grootste bron van hernieuwbare elektriciteit ter wereld, gevolgd door zonne- en windenergie.

Zon snelste groeier
Het IEA bestempelde zonne-energie afgelopen maand in de World Energy Outlook al als 'de nieuwe koning van de elektriciteitsmarkten'. Uit cijfers blijkt dat de capaciteit van zonne-energie 18 keer zo groot is als in 2010. De capaciteit van windenergie is in die periode 4 keer groter geworden. Waterkracht leverde 10 jaar terug nog 77% van de groene stroom, maar dat is in 2020 gedaald tot 45%.

De huidige groei van duurzame energiebronnen staat in schril contrast tot andere energieleveranciers. Fossiele brandstoffen hebben vanwege de coronacrisis een turbulente tijd achter de rug. Wereldwijde maatregelen hebben een grote impact op de brandstofvraag, onder andere vanuit de transportsector. De tweede golf zette de olieprijs recent opnieuw onder druk, al komt de klap nu minder hard aan dan in het voorjaar toen de voorraden groot waren en de wegvallende vraag onverwacht was.

Interesse investeerders
Terwijl de wereldwijde vraag naar energie dit jaar 5% daalt, zal de vraag naar hernieuwbare energie in 2020 met 1% stijgen. "Hernieuwbare energie trotseert de moeilijkheden veroorzaakt door de coronacrisis en vertoont een robuuste groei, terwijl andere brandstoffen worstelen", zo stelt IEA-directeur Fatih Birol. "De veerkracht en positieve vooruitzichten van de sector worden duidelijk weerspiegeld door de aanhoudende sterke interesse van investeerders."

China en de Verenigde Staten zijn volgens de voorspellingen van het IEA belangrijke aanjagers van de groei van hernieuwbare energiebronnen. De ontwikkelaars profiteren daar nog snel van de stimuleringsregelingen die aflopende zijn. Het is nog onduidelijk welke kant dat komende jaren op gaat, gezien overheidsbeleid daarin bepalend wordt. Welke koers gaat de nieuwe Amerikaanse premier varen?

India en EU leidend in 2021
Komend jaar zal India naar verwachting de grootste bijdrage leveren aan de opleving van hernieuwbare energie. De groei in dit land laat per 2020 bijna een verdubbeling zien. De Europese Unie is tevens een drijvende kracht waar de capaciteitsuitbreidingen in 2021 volgens prognoses snel toenemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Analyse Energie

Boeren en oliegiganten samen tegen elektrificatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden