Shutterstock

Nieuws Energie

Meer bedrijven moeten energie en CO2 reduceren

23 December 2020 - Redactie Boerenbusiness

De energiebesparingsplicht voor bedrijven wordt uitgebreid. Dat heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft in een Kamerbrief aangekondigd. De wet wordt uitgebreid met extra maatregelen op het gebied van CO2 reductie, wat is afgesproken in het klimaatakkoord.

Welke CO2-reducerende maatregelen bedrijven moeten nemen, is nog niet bekend. Wel is aangeven dat de terugverdientijd maximaal 5 jaar is. Het voornemen is om de verbrede wet per 1 januari 2023 in te voeren. De impact hiervan voor agrarische bedrijven lijkt vooralsnog beperkt.

Voor grootverbruikers in de agrarische sector of agribusiness die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ aardgas (equivalent) per jaar gebruiken en die al vallen onder de energiebesparingsplicht verandert er weinig. De erkende maatregelenlijst voor de agrarische sector, de terugverdientijd en bijbehorende berekeningsmethode, de informatieplicht en de ondergrens van de doelgroep blijven hetzelfde.

Bedrijfsspecifieke milieuvergunning
Ook circa 14.000 eenvoudige vergunningplichtige bedrijven met een omgevingsvergunning milieu hebben een uitzonderingspositie. Sommige (grote) landbouwbedrijven vallen in deze categorie. Tot nu toe wordt energiebesparing voor hun bedrijf in de bedrijfsspecifieke milieuvergunning geregeld. Zij gaan in de toekomst wel onder de verbrede energiebesparingsplicht vallen. Op veel van deze bedrijven zijn echter al de nodige besparingsmaatregelen genomen.  

De komende periode werkt het ministerie van Economische Zaken samen met het bedrijfsleven en lagere overheden de te nemen maatregelen verder uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden