Agrifoto

Nieuws Energie

2020: een goed jaar voor zonnepanelen

8 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het jaar 2020 was een goed jaar als het gaat om de opbrengst van zonnepanelen. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht schrijven dat de opbrengst over heel 2020 tot wel 18% hoger was dan eerder werd verwacht. Daarmee wordt nog net geen record neergezet.

De opbrengst van zonnepanelen komt in 2020 tot wel 18% hoger uit dan verwacht. Recent onderzoek van de Universiteit van Utrecht toont aan dat de landelijk gemiddelde meeropbrengst in het jaar 2020 12,6% ligt dan in de door het KNMI gehanteerde langjarige gemiddelde over de periode van 1981 tot en met 2010.

"Een warmterecord is doorgaans slechts nieuws voor zonnepanelen. Want de recordwarmte van 2020 zorgt voor een wat lager rendement van de panelen. Hierdoor hebben net geen recordopbrengst neer kunnen zetten, wat in 2018 wel mogelijk was", zegt Wilfried van Sark, hoogleraar Integratie van zonne-energie op de site van de Universiteit van Utrecht. "Een warm zonnepaneel presteert immers niet optimaal. Een koude dag in mei is wat dat betreft eigenlijk gunstiger."

Regionale verschillen
De regionale verschillen in het land lopen wel stevig uiteen van een 8% hogere opbrengst in het noorden tot een meeropbrengst van 18% in het zuiden. Opvallend is dat deze verschillen lijken op de normale regionale verschillen. Bij de berekening van de energie-opbrengsten gebruikten de onderzoekers van Universiteit Utrecht de meetgegevens van meetstations van het KNMI in Nederland. Ze zijn daarbij uitgegaan van een optimaal georiënteerd zonnepaneelsysteem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden