Shutterstock

Achtergrond Voedselproductie

Voedselissues uitgelicht: uien en AVP in Azië

27 December 2019 - Jorine Cosse - 3 reacties

Exploderende prijzen voor varkensvlees in China. Recordhoge uienprijzen in India. Ontwrichtende bosbranden in Australië. Het zijn allemaal gebeurtenissen die resulteren in volatiele voedselprijzen. Boerenbusiness schetst (in de periode rondom Kerst en nieuwjaar) in een reeks artikelen de voedselissues op de verschillende continenten. Vandaag is de beurt aan Azië, met hoofdrollen voor China en India.

De Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft China dit jaar in een stevige greep gehouden. Waar de eerste berichten over een AVP-besmetting al in 2018 de ronde deden, werd de impact van de ziekte voor China in 2019 goed duidelijk. Een ontwikkeling met een groot effect op de mondiale varkensmarkt.

AVP verspreiding
Maand na maand kwamen er dit jaar nieuwe berichten naar buiten uit China. Waar de besmetting in de eerste fase nog redelijk onder controle leek, liep het daarna voor veel Chinese varkensbedrijven helemaal uit de hand. De AVP-besmetting greep snel om zich heen, meer nog dan de Chinese overheid in de officiële verklaringen liet blijken. Dit resulteerde in een enorm vleestekort in China.

Volgens de laatste berichten is de Chinese varkenspopulatie in deze periode zo goed als gehalveerd. Dat is een regelrechte ramp voor een land waar varkensvlees dagelijks bij veel inwoners op het menu staat. En waar zo'n 50% van de wereldwijde varkenspopulatie zich bevindt.

AVP dook door het jaar heen in steeds meer landen op, zoals Mongolië, Combodja, Noord-Korea en Laos. Ook Vietnam werd getroffen en niet een klein beetje. Daar zijn volgens officiële cijfers de meeste dieren geruimd sinds de uitbraak van AVP: 2,8 miljoen dieren. Tegenover 1,1 miljoen dieren in China, die daarmee de tweede plaats bekleed. Analisten kijken echter sceptisch naar de Chinese cijfers, omdat het er op lijkt dat de telling in China niet betrouwbaar verloopt. 

Stijgende vleesprijzen
Dit tekort was echter een uitkomst voor de wereldwijde vleesmarkt. De vleesprijzen stegen enorm, waar de (Europese) varkenshouders van konden profiteren. Zo steeg in de Europese lidstaten onder meer de Duitse VEGZ-notering naar het hoogste niveau ooit: €71 per big. De DCA BestPigletPrice noteerde €66,50 per big. De veelprijzen kwamen bij veel Europese noteringen tot over de €2 per kilo geslacht gewicht uit naarmate het einde van 2019 dichterbij kwam.

Uienprijzen rijzen de pan uit
Azië heeft niet alleen te kampen met vleestekorten, maar ook met een ander agrarisch product werd duidelijk dat de balans in vraag en aanbod van voedsel in Azië fragiel is. In India en buurland Bangladesh is sprake van een uiencrisis. De ui is een zeer gewaardeerd product in deze Zuid-Aziatische landen, maar de ui was in het laatste kwartaal van dit jaar schaars. 

Waar deze crisis in India begon, hebben nu ook andere landen te maken met het uientekort. Vooral Bangladesh wordt hard getroffen. Daar steeg de prijs voor uien de afgelopen maanden met 700%. De reden van de oplopende uienprijzen is de enorme droogte die heerste in India, gevolgd door uitzonderlijk hevige moessons. Door deze heftige weersverschijnselen is een groot deel van de uienoogst verloren gegaan. 

Zonder ui geen curry en zonder curry geen ui
India is normaal gesproken de grootste exporteur van uien. Inmiddels heeft het land haar grenzen gesloten voor de export, daarmee vooral haar buurlanden hard rakend. Vooral doordat in India en de omringende landen in dit deel van Azië allemaal graag curry wordt gegeten. Maar, zoals daar wordt gezegd, 'zonder ui geen curry en zonder curry geen ui'. De Indiaanse grenssluiting hoefde dus niet op veel begrip te rekenen van de buren.

Om haar eigen bevolking van voldoende ui te kunnen voorzien is India uien gaan importeren. Deze vergrote vraag resulteerde dan ook in een prijsstijging op onder andere de Nederlandse uienmarkt. Zo zijn er eerder dit jaar bijvoorbeeld al 80 containers vanuit Nederland naar India op transport gezet. Op 20 november 2019 besloot de Indiase regering nog eens 120.000 ton uien te importeren uit diverse uientelende regio's.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Harm van Hoeve 27 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885152/voedselissues-uitgelicht-uien-en-avp-in-azi]Voedselissues uitgelicht: uien en AVP in Azië[/url]
Jorine,

Wanneer worden die 80 containers in de export cijfers verwerkt??

Er is tot en met week48 215.2 ton geëxporteerd naar India als je de officiële cijfers mag geloven die wekelijks door het groente en fruit huis worden gepubliceerd.
juf netjes 29 December 2019
Stelt echt geen ruk voor.
De cijfers van groente en fruithuis stellen ook echt niks voor. We weten nooit wat daarin verwerkt zit. Men vertroebelt het beeld bewust!
Per Vers 29 December 2019
Bedoel je met ruk wat ik denk dat je er mee bedoelt.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden