Nieuws Stikstofcrisis

LTO Nederland stapt uit het Landbouw Collectief

10 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness - 24 reacties

LTO Nederland is uit het Landbouw Collectief gestapt. De belangenbehartiger vindt zichzelf onvoldoende uit de verf komen binnen het monsterverbond van 13 boerenorganisaties. Bovendien zijn de meningsverschillen binnen het collectief te hoog opgelopen.

Dit laten Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, en de drie voorzitters van LTO Noord, ZLTO en LLTB doorschemeren in een uitgebreide brief aan de leden. Daarin komt naar voren dat binnen het collectief verdeeldheid is over de te volgen koers, nadat landbouwminister Carola Schouten haar stikstofbeleid heeft gepresenteerd in een brief aan de Tweede Kamer. Daarbij is volgens de voorzitters een groep die wil dat de partijen tot "dwingende afspraken moeten komen onder regie van het Landbouw Collectief".

Fundamentele verschillen
Hierin is de ruimte voor andere meningen en eigen accenten beperkt, constateert LTO. "Verschillende andere partijen als LTO Nederland kiezen voor een lossere en meer informele samenwerking." De afgelopen periode is LTO regelmatig, ook publiekelijk, gebotst met onder meer Farmers Defence Force. De LTO-voormannen verpakken dit als volgt: "Het is geen geheim dat er zowel voor als achter de schermen van het Landbouw Collectief veel discussie heeft plaatsgevonden. Over inhoud, toon, accent en stijl. Dat is geen verrassing. Er zijn niet voor niets meer dan 13 verschillende landbouworganisaties. De visie op hoe agrarische belangenbehartiging moet worden vormgegeven, verschilt vaak fundamenteel."

LTO pakt nu haar vertrouwde strategie weer op van voor het Landbouw Collectief. "Als LTO hebben we een kenmerkend profiel waar onze leden bewust voor kiezen; verbindend, op de inhoud en vanuit een groot netwerk dat in de afgelopen jaren is opgebouwd." Toch wordt er wel een accent verlegd, melden de voorzitters. "Uiteraard leren we ook van het verleden. We beseffen ons dat we soms scherper en duidelijker moeten zijn, ook wanneer het compromis het hoogst haalbare is gebleken."

Eenheid en gezamenlijkheid
Dat het vertrek van LTO uit het Landbouw Collectief niet bij elke agrarische ondernemer goed gaat vallen, lijken de voormannen te beseffen. "Het Landbouw Collectief roept bij veel boeren het gevoel van eenheid en gezamenlijkheid op. Dat gevoel is begrijpelijk. ‘Samen sterk’ is vanuit de coöperatieve wortels van de sector een diepgewortelde wens die we als LTO-organisaties delen."

Wat er nu met het Landbouw Collectief gaat gebeuren, is nog onduidelijk. LTO kiest er nadrukkelijk voor, diplomatiek verwoordt, om alleen met collega belangenbehartigers te werken die zij ook leuk vindt. "We willen blijven samenwerken met alle partijen die constructief en op basis van gelijke doelen en waarden zich inzetten op het stikstofdossier."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
Abonnee
betweter 9 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10887182/lto-nederland-stapt-uit-het-landbouw-collectief]LTO Nederland stapt uit het Landbouw Collectief[/url]
zaten ze daar in dan?
trevor 9 Mei 2020
Schouten heeft nu precies wat ze wil, want liep heel de tijd al tegen Calon aan te slijmen. ze kan nu weer ouderwets verdeel en heers. goed gedaan Marc!
Kjol 9 Mei 2020
Calon verraad zijn eigen achterban voor eigen gewin, eigenlijk niks nieuws.
janus van de lange dirk. 9 Mei 2020
begrijp niet dat er nog steeds een klein deel van de boeren lid is van die lto kliek zijn die blind of zo. of heel er dom?
Abonnee
epv 9 Mei 2020
83 % van de lto leden wilde dat lc voort bleef bestaan met een uitgebreide agenda. Het lto bestuur beslist anders. Wie nu nog lid blijft van lto ,dat snap ik niet. Lto toont nu zelf aan dat het een organisatie zonder achterban is. Alle reden om de minister voor eens en altijd duidelijk te maken dat afspraken met lto geen enkel draagvlak meer hebben.
Jack 9 Mei 2020
Het is altijd lachen ,gieren, brullen met de boertjes!
Vooral zo doorgaan. Heerlijk vermaak in deze tijd.

Het is een hele leuke soap.
Misschien kan John de Mol er iets mee.


Abonnee
Leo 9 Mei 2020
Kijk naar boer zoekt vrouw en je weet hoe t gesteld is, droevig!!
Abonnee
bertje6 9 Mei 2020
Oprotten met die vent en LTO, of niet Jack!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, boertje
Henk 9 Mei 2020
Goed gedaan LTO, we willen toch niet met anarchisten en straatvechters aan tafel?
Beetje norm en fatsoen is een hoop boeren vreemd.
Van een boerenstand is weinig meer over,diep triest!
Henk 9 Mei 2020
Goed gedaan LTO, we willen toch niet met anarchisten en straatvechters aan tafel?
Beetje norm en fatsoen is een hoop boeren vreemd.
Van een boerenstand is weinig meer over,diep triest!
huug 9 Mei 2020
Oo Oo Henk jij schopt het heel ver
Jokertje 10 Mei 2020
Het draagvlak van de ZLTO, LTO en aanverwante clubs is richting nul-punt aan het gaan, dat Calon dit doet is slap en getuigt van niet opkomen van de belangen van Boeren.

Je ziet wat het doet als je een baantjes Boer de zaak moet regelen: vooral polderen en mee knikken met de Politiek en kabinet.

De Corona bewijst ook weer dat minder vliegverkeer en autoverkeer de lucht enorm opknapt, maar die boeren en hun dieren produceren gewoon door.

De luchtvaart en verkeerscijfers zijn gewoon veel hoger dan nu gesteld wordt en daardoor is de uitstoot van die kant ook veel hoger.

Die luchtvaart is al bewezen in het verhaal van Lelystad.

Voor het wegverkeer komen verkeerscijfers die gebruikt zijn uit het INWEVA model wat ook veel lagere cijfers aangeeft dan daadwerkelijk het geval is.

Hier is ook al jurisprudentie van met o.a. geschil van de Gemeente Moerdijk waarbij dat toegegeven is door RWS maar inzake de uitstoot houdt men wijselijk de kaken op elkaar.

Het wegverkeer zijn veel kiezers, en die durft men niet aan te pakken uit angst voor zetel verlies.
Gemakkelijk om een electoraal kleine groep als de Landbouwers er dan voor op te laten draaien.....

ltosucks 10 Mei 2020
Lto maakt zichzelf belachelijk.
Komt niet meer goed met deze club. Blijft niks van over.
Wel gevaarlijk voor lto dat ze zich blijft opwerpen als DE belangenclub, als er geen grote achterban meer is.
ex lid 10 Mei 2020
calon verricht moord op LTO. die paar leden die er nog zijn lopen nu ook weg. calon is hard opweg om een eenmans fractie te worden. hij blijft alleen over als enigst lid.

waarom stppt het bestuur hem niet?

hij heeft LTO verkocht aan LNV voor eigen gewin en een streling van zijn eigen (heel groot) ego.

men heeft de duivel binnen gehaald met deze man.
Abonnee
Leo 10 Mei 2020
Dat was vooraf al bekend. Verval is 20 jaar geleden al ingezet
actiegroep stop calon 10 Mei 2020
we zijn bezig om met een groep leden een petitie te maken om calon weg te krijgen.

ben jij er ook klaar mee om als kanonnen vlees gebruikt te worden voor calon zijn eigen eer en glorie. meld je dan bij LTO en gebruik op sociale media de #stopcalon
janus van de lange dirk. 10 Mei 2020
groep met leden??
laat me niet lachen.
onder welke steen bevinden die zich nog??
lto is op sterven na dood. en dat is maar goed ook.
ze worden door zo ongeveer alle boeren uitgekotst.
opzegger 10 Mei 2020
waar kan je die petitie tekenen?
opzeggen is de makkelijk weg we laten ons toch niet uit onze eigen club weg jagen. laat calon maar weggegaan
Henk 10 Mei 2020
huug schreef:
Oo Oo Henk jij schopt het heel ver
Klopt, ik heb de buit binnen!
Abonnee
kaaskop 11 Mei 2020
Calon is een luchtbalon

Met heel veel lucht erin , het wordt tijd dat die paar leden die nog over zijn deze door prikken
gerard 11 Mei 2020
hoeveel bedrijven zijn er nog lid van die club zelf denk ik nog geen 25%
Abonnee
melkert 11 Mei 2020
@gerard, is nog hoog ingeschat
Abonnee
Ivo 11 Mei 2020
Het feit dat L.T.O. uit het overleg stapt wat zegt dat. Hier in het zuid-westen hebben wij er al meerdere stunten mee beleeft ( ontpoldering enz.) In feite hebben ze helemaal nergens uit te stappen; ze hebben gewoon aan tafel te blijven zitten en voor de sector op te komen. Alleen dit feit al dat ze eruit stappen is natuurlijk hartverscheurend. Dat zegt in feite al alles over deze club. Het volgende feit is natuurlijk dat F.D.F. nooit een bestaansrecht gehad zou hebben als die L.T.O. enigszins zou hebben gefunctioneerd . Ik heb het er nooit zo op om het op de persoon te spelen, maar Calon is natuurlijk wel een bijzonder ongelukkige keus en ik kan echt niet begrijpen dat zo een linkse pvda er voor deze functie genomen is ( of zou daar mischien ook meer achterzitten).
Abonnee
van gaal 12 Mei 2020
Je hebt een punt Ivo, maar ik kan er niet bij hoe het komt dat de huidige voorzitter daar terecht is gekomen.
Is er dan geen sollicitatie procedure? Is hij niet getest? Waren er geen andere kandidaten?

Waar het fout gegaan is , dat is het moment dat ze de voorzitter niet meer laten kiezen van uit (die paar) leden. Maar het bestuur zelf iemand aan stelt. Probleem is dat die andere bestuursleden hun huiswerk blijkbaar niet gedaan hebben en dat het draagvlak onder (die paar) leden dan ook nog weg is.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden