Darryl Leach / Shutterstock.com

Nieuws Granen & Grondstof

Graangigant Glencore verstevigt positie in VS

1 Februari 2022

Met de overname van Gavilon Group is het Glencore Plc Viterra gelukt om zich stevig in de Amerikaanse graanhandel te vestigen. Het bedrijf probeert zo een groeiend aandeel grondstoffenhandel af te pakken van de 'ABCD', de grote vier.

In de internationale grondstoffenhandel wordt vaak gesproken over de ABCD. Daarmee wordt bedoeld de bedrijven: Archer-Daniels-Midland, Bunge, Cargill en (Louis) Dreyfus. Als het aan het Zwitserse Glencore ligt wordt dat straks ABCDG. Met de overname van Gavilon Group krijg het bedrijf een flinke voet aan wal in de Verenigde Staten. Vooral in de Midwest, het kloppend hart voor de soja- en maïsteelt.

$1,13 miljard
Glencore heeft zijn agrarische poot de laatste jaren steeds verder afgesplitst van de andere activiteiten. Daarbij kreeg het ook een nieuwe naam: Glencore Plc Viterra of simpelweg Viterra. Dat is de naam van een Canadees handelshuis dat tien jaar geleden werd overgenomen door de Zwitsers. Gavilon is actief in de handel van granen en oliezaden. Niet alleen in de VS maar in alle belangrijke gebieden in de wereld. Met de overname is een bedrag van $1,13 miljard gemoeid.

Viterra was tot dusver vooral gefocust in Canada en Australië, maar krijgt er dus flink wat werkgebieden bij. Niet onbelangrijk: dat geldt ook voor scheepvaartverkeer over overslagfaciliteiten. Zo zijn er twee minderheidsbelangen in twee havens aan de Amerikaanse westkust. Die bieden een uitstekende positie voor het exporteren van commodities naar Azië.

Amerikaanse ambitie
Een beetje bijzonder is de miljardendeal wel. Analisten gingen er namelijk van uit dat Glencore bezig was om zijn granenbusiness in de verkoop te zetten. In de voorbije jaren werden steeds onderdelen verkocht en vijf jaar geleden werd de naam omgetoverd tot Viterra. De ambities om ook in de VS mee te kunnen spelen stak het niet onder stoelen of banken. Zo werd in 2017 geprobeerd om (onsuccesvol) rivaal Bunge over te nemen. Nu is het dus gelukt om Gavilon te kopen van een andere rivaal: Marubeni Corp.

Het zijn gouden tijden voor grondstoffenhandelsbedrijven. Extreme weersomstandigheden, de coronacrisis en een enorme vraag naar grondstoffen legt ze geen windeieren. De financiële cijfers van de ABCD-bedrijven laten allemaal fikse groei zien. Soms zelfs een record. De reden om juist nu een bedrijf van de hand te doen heeft volgens Marubeni te maken met het feit dat het zich nu kan consolideren en maximaal rendement behalen.

Niet alles verkocht
In 2013 kocht het Japanse bedrijf Gavilon voor $2,7 miljard. Het hoopt nu in totaal $3,51 miljard te verdienen met de verkoop doordat het onder andere leningen uit kan schrijven aan Glencore. Bepaalde bedrijfsonderdelen houdt het wel in eigendom, zoals graanelevatoren in de VS.

Over Glencore Plc Viterra: het bedrijf omvat wereldwijd ruim 180 op- en overslagfaciliteiten, 26 haventerminals, 30 fabrieken, 180 oceaanwaardige schepen en 2.000 treinwagons. In 2019 werd 80 miljoen ton aan agrarische grondstoffen verhandeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief