Fotoreportage
Poolse akkerbouwers gaan het land op
12 Maart 2014
- Redactie Boerenbusiness - 1 reactieDankzij een extreem zachte winter, voor Poolse begrippen, en zeer droge omstandigheden kunnen akkerbouwers in Polen al vroeg het land op. Door heel het land werd afgelopen week begonnen met de grondbewerking, zaaien en de gewasverzorging. Door het warme weer staan de gewassen er prima op.
Tekst en foto"s: Niels van der Boom
Bij het Nederlandse akkerbouwbedrijf Holstar in Noord-Polen wordt vloeibare kunstmest (NTS) gespoten op de wintertarwe. Het is zeer droog in het gebied. Sloten die normaal vol staan met smeltwater zijn nu droog. Met de auto rij je zonder problemen door het land.
De wintertarwe staat er prima op, dankzij een zachte winter. Na de aardappeloogst is deze losgetrokken met een vastetand cultivator en vervolgens ingezaaid met een Väderstad Rapid zaaimachine.
Ook de koolzaad staat er prima op. Normaal heeft het gewas veel te lijden van een koude winter maar dit jaar staat ze eerder te dik. Momenteel wordt er druk gestrooid en gespoten.
Bij het mechanisatiebedrijf Lehmann Agrotechnika, in midden Polen, staat een flink aantal Claas combines te wachten op een nieuwe eigenaar. Een gedeelte is nieuw en een gedeelte gebruikt.
Deze drie Claas Xerion 5000 trekkers, met 500 pk, hebben allemaal in de verhuur gedraaid en worden nu te koop aangeboden. Ze zijn 2 jaar oud en hebben nog geen 2000 uur gedraaid.
Een flinke voorraad aan Fendt en Massey Ferguson trekkers bij importeur Korbanek, nabij Poznan. Alle series zijn op het terrein aanwezig. Het bedrijf verkoopt ook Challenger rupstrekkers.
De combines die er staan, in totaal zo"n 150 stuks, zijn bijna allemaal van Fendt. Het zijn vooral de kleinere modellen, geschikt voor middelgrote boeren.
De meeste trekkers zijn groen maar er staat ook een flinke voorraad aan Massey Ferguson van 100 tot 350 pk.
In totaal staan er ongeveer 350 trekkers op het terrein van de importeur, die ze door heel Polen verkoopt. De prijzen liggen er flink lager dan in Nederland, mede omdat groot wordt ingekocht.
In Nederland hebben alleen veehouders een weidesleep maar bij iedere Poolse boer staat hij op het erf. Ze worden gebruikt om geploegd land vlak te maken voor de echte zaaibedbereiding plaatsvindt.
Bij het Nederlandse akkerbouwbedrijf Agro Polen wordt land klaargemaakt door een Claas rupstrekker zodat spinazie kan worden gezaaid. Het is het eerste gewas wat de grond in gaat. Met de uien wordt nog even gewacht.
Eén week met vorst en temperaturen tussen -10 en -20 hebben ervoor gezorgd dat de grond toch mooi fijn valt. Op dit perceel stonden vorig jaar uien. Na de oogst is het losgetrokken. Voor de spinazie wordt het twee keer bewerkt.
De Claas trekker en Nodet pneumatische zaaimachine verschillen bijna 20 jaar in leeftijd maar doen het werk goed. De trekker rijdt op rtk-gps. In de buurt staan een aantal gps-masten opgesteld.
Deze spinazie wordt geteeld voor het zaad. De twee rechtse elementen zaaien de mannelijke planten. De negen elementen links de vrouwelijke planten Zo staan er in het veld telkens vier rijen met mannetjes en achttien rijen met vrouwelijke planten. Voor de oogst worden de mannetjes weggemaaid.
De grootte van het zaad zit tussen bieten en uien in. De grond valt mooi en het zaaien gaat prima. In totaal wordt 25 hectare gezaaid voor een Nederlandse zaadfirma.
Deze Poolse boer is zijn pas gezaaide zomergerst aan het rollen met een cambridgerol. Dat is geen overbodige luxe gezien de droge omstandigheden. De temperaturen waren er ongeveer gelijk aan Nederland.
Aspergebedden frezen bij het Nederlandse bedrijf Hopo Farms, dat tegen de Tsjechische grens ligt. Met twee trekkers wordt ongeveer 18 hectare gefreesd. Vervolgens gaat er folie over. De grond is relatief zwaar voor asperges maar de opbrengsten zijn goed.
In totaal teelt het bedrijf 100 hectare asperges. Netto blijft daar 60 hectare van over om jaarlijks te steken.
Twee trekkers met Bredal kunstmeststrooiers staan klaar om te beginnen bij Top Farms in Zuid-Polen. Het bedrijf is in Engelse handen en beboert 11.000 hectare in het zuiden van het land. Het bedrijf achter Top Farms, Spearhead International, managed 75.000 hectare in Groot-Brittannië, Polen, Tsjechië, Roemenië en Slowakije.
Een vracht aardappelen wordt gelost in een Grimme stortbak. De aardappelen komen uit de bewaring en worden eerst voorgesorteerd op de verwerkingslocatie.
Vervolgens worden de aardappelen gewassen en gaan ze op een vrachtwagen om verwerkt te worden tot frites. Het wassen wordt voor derden uitgevoerd en is noodzakelijk omdat er rot in de partij zit. Zelf teelt Top Farms zo"n 900 hectare aardappelen.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel?
Laat het ons weten © DCA MultiMedia. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA MultiMedia.