Veel waterschade na 100mm

Regen teistert Poolse aardappeloogst

18 September 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Poolse akkerbouwers, en dan vooral in het zuiden van Polen, hebben te kampen met een moeilijk seizoen. Het voorjaar begon, net als in Nederland, koud en nat. De zomermaanden waren juist zeer droog met extreme tempraturen, tot meer dan 40 graden. Maandag 16 en dinsdag 17 september viel in het gebied rond Wroc?aw meer dan 100 millimeter water.

Het gevolg van de vele regenval kan desastreus zijn voor akkerbouwers in het gebied, waar ook veel Nederlanders zitten. September is een belangrijke maand om de aardappelen, uien en wortelen te oogsten. Die oogst loopt nu veel stagnatie op door het extreme weer. En dat terwijl de opbrengst dit jaar al laag is.

Boerenbusiness schreef dit voorjaar al over het natte weer in Zuid-Polen. Een bodemkaart van Europa laat zien dat het momenteel overal in Midden-Europa erg nat is.

  • Polen nat 1Dit perceel koolzaad staat net boven. De lager gelegen plekken staan na 100mm water blank. Foto: J. Kruijthoff
  • Polen nat 2Dit kleine stroompje heeft in korte tijd veel water te verwerken.
  • Polen nat 3Op dit aardappelperceel is ook pas gezaaid, met plassen tot gevolg.
  • Polen nat 4Hier is men al begonnen met het rooien van de aardappelen maar de regen stagneert de oogst. Echte wateroverlast lijkt voor dit perceel nog geen probleem.
  • Polen nat 5Veel aardappelpercelen in Polen kregen in augustus al de genadeslag dankzij tempraturen van boven de 40 graden. Ook dit perceel is inmiddels goed dood.
  • Polen nat 6Deze boer heeft meer geluk. Het perceel is gerooid voor de regen kwam, onder goede omstandigheden. De hoger gelegen percelen, met lichte grond, hebben beduidend minder last van het water.
  • Polen nat 7Ook deze winter koolzaad heeft flinke plassen op het land staan.
  • Polen nat 8Veel water in de rivieren.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Reacties
1 reactie
weertje 18 September 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/fotos/foto/item/10834586/Regen-teistert-Poolse-aardappeloogst]Regen teistert Poolse aardappeloogst[/url]
het kan verkeren het enen moment te droog het volgende moment te nat.
U kunt niet meer reageren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden