Eigen foto

Gewastour Week 34

Grote verschillen neerslag op de aardappelen

17 Augustus 2020

Door de onweersbuien van afgelopen week is er op verschillende aardappelpercelen voldoende neerslag gevallen. Door het lokale karakter van de buien zijn de verschillen per perceel erg groot. Een overzicht van de neerslag op de aardappelpercelen van de Boerenbusiness Gewastour.

In onderstaande grafiek kunt u zien hoeveel millimeter neerslag er de afgelopen 7 dagen gevallen is. Deze wordt gemeten is door de Sencrop weerpalen. 

Perceel Neerslag in mm
Dronten (Flevoland) 32.3
Fijnaart (Noord-Brabant) 26.2
Middenmeer (Noord-Holland) 25.9
Hank (Noord-Brabant) 22.1
Oldeholtwolde (Friesland) 19.6
Ens (Flevoland) 12.2
Scharendijke (Zeeland) 6.1
Cuijk (Noord-Brabant) 6.1
Appelscha (Friesland) 4.8
Someren (Noord-Brabant) 4.1
Gemiddeld: 15.9

Hieronder een overzicht van het neerslag van 13,14 en 15 augustus.

"Wij zijn getrakteerd op regelmatige malse buien. Dit is goed voor de aardappelen en gelukkig kwam er niet teveel op hetzelfde moment", zegt de teler uit Dronten. Zijn perceel heeft met 32,3 millimeter de meeste neerslag gekregen over de afgelopen 7 dagen. Dat het verschil groot is in lokale regenbuien heeft ook de teler gezien. "Hemelsbreed 9 kilometer verderop heeft het ongeveer 100 mm geregend de afgelopen 7 dagen."

Perfecte buien
De teler in Middenmeer is blij met de neerslag van de afgelopen week. "Mijn aardappels zijn momenteel wel aan het slijten. Ik ga ook niet mijn best doen om ze groen te houden, want het is goed zo. Het zijn perfecte buien geweest. Door het droge voorjaar zijn de wortels goed ontwikkeld en is het momenteel groeizaam weer."

Haspels staan aan
In Appelscha en Someren wordt momenteel beregend. In Appelscha wordt een watergift van 25 millimeter gegeven omdat de 4,8 millimeter neerslag te weinig is voor het gewas. De aardappelen zijn nog volledig groen en de teler rekent op een top opbrengst. "Tijdens de eerste proefrooiing kwam naar boven dat er ongeveer 45 ton per hectare onder zit. Nu zijn we 3 weken verder en het perceel is nog hartstikke groen. De aardappelen blijven groeien."

In Someren wordt 30 millimeter beregend. Het perceel heeft de minste neerslag gekregen van alle gewastourpercelen. De aardappelen staan er nog goed op, met donker gekleurd loof. De regenval rond Someren kent geen grillig karakter. Grote verschillen tussen percelen zijn er niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox