Eigen foto

Gewastour Daan Janssen

'Af land verkoop levert eigenlijk te weinig op'

30 April 2021 - Jesse Torringa

De Boerenbusiness Gewastour 2021 volgt dit jaar 10 percelen aardappelen van het ras Innovator verspreid over Nederland. Iedere week vragen we 1 aardappelteler naar het perceel, zijn keuzes en zijn visie. Deze week is dat Daan Janssen, akkerbouwer in Escharen. 

Tojapigs
Locatie: Escharen

Bedrijfsomvang: 70 hectare

Oppervlakte Gewastourperceel: 

Grondsoort: Lichte zavel

Teelt in hectare:
250 hectare aardappelen
150 hectare ruwvoergewassen
50 hectare bieten
50 hectare graan

Het aardappelen zijn gepoot, hoe staat het perceel ervoor?
"Het Gewastourperceel is gepoot, maar de aardappel doet nog niet veel met deze kou. Het perceel is geploegd, het afgelopen jaar stond er gras. Het poten ging vlot en de grond was erg goed. We mogen willen dat het alle jaren zo gaat, wij klagen niet. We hebben gepoot op 32 centimeter met een pootmaat van 35/45. Op de lichtere percelen aarden we meteen aan na het poten en zodra het iets zwaarder wordt, frezen we. Op de aanaardkap hebben we klepjes zitten die drempels aanmaken tussen de ruggen. Dit is het 2e jaar dat we dit doen en dat bevalt wel. Ik ben wel benieuwd hoe het gaat in een heel nat jaar, want het water kan dan geen kant op. Het grootste voordeel is dat met neerslag en beregenen het water ook op de hogere en dus drogere plekken blijft liggen.

Welke aardappelrassen teel je op het bedrijf?
"We telen de rassen Première, Fontane, Ivory Russet, Innovator en Markies. We kopen ons pootgoed aan en telen voor de fritesindustrie. We zitten vlak bij de Maas, in een overgangsgebied van rivierklei tot en met licht zand. Hierdoor kunnen we verschillende rassen telen en op verschillende tijdstippen in het jaar vooruit."

Hoe kom je aan het aardappelareaal?
"We huren veel land in een straal van 25 kilometer om ons heen. We zijn daar mee begonnen, omdat het weer grote invloed heeft op de percelen. We hebben enkele keren meegemaakt dat er 100 millimeter valt in een gebied. Als alles dan in hetzelfde gebied ligt, word je niet zo vrolijk. Andersom is het met droogte hetzelfde. Vaak regent het een stuk verderop wel en hier niet. Natuurlijk kunnen we ook niet alles om ons heen huren, maar dit is wel een bewuste keuze. 

Welke strategie hanteer je in het opslaan van de aardappelen?
"We hebben voorheen altijd alle aardappelen af land van de hand gedaan, omdat we geen bewaring hadden. Daar komt verandering in, want toevallig zijn we vorige week begonnen met het bouwen van een bewaarschuur voor 8.000 ton aardappelen met mechanische koeling. We vinden dat we bij af land verkoop eigenlijk te weinig verdienen, dus die strategie passen we een beetje aan."

Waarom doe je mee aan de Boerenbusiness Gewastour?
We doen vanaf het eerste jaar al met de Gewastour mee. Om wat kennis op te doen van collega's en je eigen kennis te delen. Dat bevalt prima en het is leuk om ieder jaar weer te zien hoe het ergens anders gaat. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden