Eigen foto

Gewastour Pieter Evenhuis

'Met Fontane ben je altijd aan de markt'

10 Juni 2021 - Jesse Torringa

De Boerenbusiness Gewastour 2021 volgt dit jaar 10 percelen aardappelen van het ras Innovator verspreid over Nederland. Iedere week vragen we 1 aardappelteler naar het perceel, zijn keuzes en zijn visie. Deze week is dat Pieter Evenhuis, zijn bedrijf teelt ruim 400 hectare aardappelen en is gelegen in Giethoorn.
 

Akkerbouw Evenhuis V.O.F
Locatie: Giethoorn
Omvangbedrijf: 700 hectare
Oppervlakte Gewastourperceel: 9,5 hectare
Grondsoort: Veen en zand
Teelt in hectares:
415 hectare consumptieaardappelen
90 hectare mais
70 hectare bieten
40 hectare uien
30 hectare graan
20 hectare zetmeelaardappelen

De aardappelen hebben de groei te pakken, hoe staat het ervoor met het gewas?
"De aardappelen staan boven en de groei komt er op het perceel in. Het is een huurperceel en afgelopen jaar stond er gras. We poten en frezen aan in één werkgang. Van het jaar zijn we rustig op gang gekomen. Het was natuurlijk koud en nat, maar op een gegeven moment moet je wel. Op enkele percelen zag je dat de groei wat gestaag ging, maar op het perceel van de Gewastour valt het niet tegen. Het Gewastourperceel ligt wel een eind weg van het hoofdbedrijf, net zoals veel andere percelen. Dat is ook een stukje risicospreiding. Deze percelen huren we, vandaar ook dit bouwplan. We hebben 2 pootmachines van Miedema, maar 1 van de pootmachines heeft vooral als loonwerk gediend. We konden dus lekker doorrijden en capaciteit draaien."

Welke rassen teel je op het bedrijf?
"De rassen die we telen zijn Fontane, Innovator, King Russet, Ivory Russet en Leonata. Fontane is met bijna 200 hectare bij ons het grootst. Het ras Fontane is voor ons een redelijk makkelijk om te telen. We doen een behoorlijke portie af land verkoop en met Fontane ben je dan altijd aan de markt. Ik kan dan wel andere rassen doen, maar wanneer raak je die dan kwijt? We zoeken wel naar nieuwe rassen maar het is even kijken hoe dat uitpakt. Zo hebben we het ras King Russet dit jaar voor het eerst.'

Wat is jullie verkoopstrategie met de aardappelen?
"Wij hebben alles op contract en naast af land verkoop bewaren we ook een gedeelte. De cellen gaan vanaf december ongeveer leeg. Ik wil voor het poten het liefst alles weer kwijt, maar dat lukt tegenwoordig niet altijd. Dat is niet echt een probleem, want bewaren in april en mei is ook wel interessant. Met de nieuwe kiemremming gaat dat ook best goed. Als we nog een stap verder willen, moeten we overgaan naar mechanische koeling. Alleen vraag ik mij af of of ik met de aardappel van het zand, de kwaliteit ook goed kan behouden."

Jullie zijn actief in de precisielandbouw, hoe verloopt dat?
"Klopt, we zijn op het bedrijf al enige jaren bezig met precisielandbouw en de laatste jaren zijn een stuk intensiever. Precisielandbouw zie ik als de toekomst en er liggen zeker veel kansen. Je kan laten weten wat je doet en datgene aan de buitenwereld laten zien. Je houdt alles op plantniveau in de gaten, dat moet ons verder brengen. Zo hebben wij afgelopen jaar geprobeerd de bodem in kaart te brengen. Maar er is nog wel veel ontwikkeling nodig. Zodra er meer telers mee aan de gang gaan, gaat de ontwikkeling ook sneller en komt precisielandbouw steeds beter tot zijn recht."

Waarom doe je mee aan de Gewastour?
"Ik vind het interessant hoe iemand anders het doet. Je staat open voor vernieuwingen. Je normaal gesproken stap je niet zomaar bij een andere teler op het erf of kijk je hoe zijn aardappelen groeien. Je pikt eruit wat je past en ik zie de kracht van het samen kennis delen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox