Eigen foto

Gewastour Aardappel - week 29

Dit is de knolzetting na koud voorjaar

23 Juli 2021 - Jesse Torringa

Met het Nederlandse weer van de afgelopen tijd hebben de aardappelen een flinke groei doorgezet. De eerste aardappelen worden al redelijk grof, maar het tal is erg wisselend. Hoeveel aardappelen tellen we onder een plant en hoe lijkt de groei?

Het koude voorjaar is voor een gedeelte ingehaald door het typische 'aardappelweer' waarmee we te maken hadden vanaf juni, maar van een complete inhaalslag is zeker geen sprake. Het verschil in pootdatum is nog duidelijk zichtbaar en in de aardappelrug is het tal erg wisselend.  

Veel stengels en goed loofapparaat 
Waar de loofontwikkeling eerder dit seizoen vaak tegenviel door de kou en regen, lijkt dat nu door de juiste weersomstandigheden helemaal bijgetrokken. Er staat een flink loofpakket op de meeste aardappelen en ook het aantal stengels, vaak 5 a 6 per knol, is goed. Vaak gaat dat gepaard met een mooi aantal knollen onder een plant. Dat is ook dit seizoen vaak het geval, maar niet overal het beeld. De later gepote percelen (vanaf mei) vallen ondanks het vele loof en stengels tegen qua knolzetting. 

Knolzetting Gewastourpercelen
De percelen die vroeg zijn gepoot (begin april), doen het gemiddeld qua knolzetting een stuk beter, zo melden aardappeltelers verspreid door Nederland. Op de percelen van de Boerenbusiness Gewastour is gekeken wat er onder een plant van het ras Innovator zit. In Dronten, op het perceel van Jacco van Liere, telt de gemiddelde aardappelplant 8 knollen: "De bloei is er inmiddels uit en het MH-moment komt er al aan. Ik tel nu gemiddeld 7 tot 8 knollen en nog wat kleintjes aan een plant."

Knollen onder 2 aardappelplanten op het perceel van van Liere. (Dronten)

Op het Gewastourperceel van Kees Trouw in Hellevoetsluis (Zuid-Holland) is hetzelfde beeld te zien, maar dan gemiddeld iets meer knollen. 

Het MH-moment komt er ook aan op het Gewastourperceel in Hellevoetsluis (Zuid-Holland).

In Escharen (Noord-Brabant) ziet het er goed uit onder een aardappelplant. Al vroeg in het seizoen leek de knolzetting er goed. Daan Janssen heeft het perceel op 16 april gepoot en naast een goede loofontwikkeling ziet het er ook goed uit in de aardappelrug: ongeveer 10 knollen van een plant met nog wat kleintjes erbij.  

Het aantal knollen van 2 aardappelplanten op het perceel in Escharen (Noord-Brabant).

Op het Gewastourperceel in Hank loopt de ontwikkeling van de aardappelen iets achter op voorgaande jaren volgens Jacob Branderhorst:
"De foto vertekent wel een beetje vind ik. Ten opzichte van andere jaren zijn ze nog wat klein. Voor mijn gevoel lopen we minimaal 2 weken achter. Ik tel wel heel veel stengels, maar het is niet heel stevig. De knolzetting is minimaal 6 stuks."

De knollen op het gewastourperceel in Hank (Noord-Brabant)

Op het andere Gewastourperceel in Dronten zit de groei er in. Aardappelteler Herman Schlepers telt ongeveer 6 grote knollen van een aardappelplant.

Grove knollen op het Gewastourperceel in Dronten van het ras Innovator.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden