Shutterstock

Gewastour Weer - week 40

Regen laat aardappelrooier weer even in de schuur

7 Oktober 2021 - Jesse Torringa

Na een wisselvallige zomer kregen we (eindelijk) te maken met een lange droge periode. Alleen de laatste dagen van september verliepen uiterst nat en inmiddels hebben de meeste percelen aardappelen wel voldoende millimeters neerslag te verwerken gekregen. Met de aardappeloogst staat de druk nu op de ketel, terwijl ook de laatste uien nog moeten worden gerooid.

Bijna ging de maand september de boeken in als één van de droogste ooit. Op veel plekken viel minder dan 10 millimeter neerslag, anderen ontvingen midden september een enkele bui. In de laatste dagen van de maand vielen er nog tientallen millimeters bij.

Neerslagkaart september                                                               Bron: KNMI

Aardappelen hard onderuit
Als we op de kalender keken, was het niet zo vreemd dat de gewassen op hun retour gingen. Maar dat het zó hard ging, hebben veel aardappeltelers de laatste kilo's gekost. Het aardappelgewas kon deze droge periode moeilijk doorstaan, nadat het vrijwel het gehele groeiseizoen genoeg vocht tot zijn beschikking had. Ook lag de gemiddelde temperatuur met 15,9 in september 1,2 graad hoger dan het langjarig gemiddelde.

Maand          april             mei           juni            juli    augustus september
Normaal 9,9 13,4 16,2 18,3 17,9 14,7
2021 6,7 11,2 18,2 18,0 16,9 15,9

Sommige gebieden in Nederland ontvingen midden-september een aantal plensbuien, zoals in Mill en Sint Hubert (Noord-Brabant), blijkt uit de gegevens van de Boerenbusiness Gewastour. Het perceel van aardappelteler Daan Janssen leek daarvan te profiteren en sleet een stuk minder hard dan waar minder neerslag viel. 

De zaaiuien zijn dit seizoen in een rap tempo van het veld gekomen. Veel uientelers zijn gemiddeld iets eerder begonnen dan andere jaren en de rooiomstandigheden waren vaak goed. Nog niet alles ligt achter de planken of op de vrachtwagen, maar het einde is zeker in zicht. Zo hoopt Arjen Jakobs, uienteler in Wezup (Drenthe), de uien dit weekend van het land te halen. De afgelopen week viel er 60 millimeter op zijn gerooide perceel zaaiuien.

Kletsnat begin
Oktober lijkt tot op heden weer meer op het wisselvallige weer van afgelopen zomer te lijken. Sommige aardappeltelers hebben het aardappelrooien moet uitstellen vanwege de droogte, maar moeten dat nu helaas weer doen vanwege de natte. Vooral het westen ontving veel millimeters, maar ook in het midden van Nederland staan de rooimachines stil. Kees Vrolijk, aardappelteler in Fijnaart (Noord-Brabant), ontving deze week maar liefst 77 millimeter, een maandsom aan neerslag. Ook het perceel in Hank (Noord-Brabant) staat nu op 70 millimeter.

Neerslagkaart, som van 1 t/m 7 oktober.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden