Agrifoto

Gewastour aardappel - week 42

Innovators bijna binnen, maar raken plafond niet

22 Oktober 2021 - Jesse Torringa - 2 reacties

Tot de afgelopen buien ging het aardappelrooien voorspoedig. De aardappeltelers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour zijn een behoorlijk eind op weg en het laatste perceel Innovator is in zicht. De schuren raken ook steeds voller, maar het plafond wordt naar verwachting niet geraakt.

De afgelopen week is het gerooide areaal flink omhoog geschroefd. Steeds meer aardappeltelers naderen het einde van de oogst en een gedeelte is al klaar. In het zuidwesten gaat het iets stroever, hoewel de rooimachines ook daar niet hebben stilgestaan. 

Weinig problemen
Diverse telers melden dat de rooiomstandigheden gemiddeld gezien prima waren. Er kon niet altijd hard worden gereden, maar dat de aardappelen er erg schoon uitkwamen is ook veel waard. Op bepaalde plekken was het echter wel een uitdaging. Soms verliep de oogst wat moeizaam, maar wie de afgelopen week toch heeft doorgezet, is daar met de gevallen neerslag waarschijnlijk niet ontevreden mee. 

Laatste Innovators aan bod
De Boerenbusiness Gewastour is een goede weerspiegeling van hoe de aardappeloogst dit seizoen verloopt. Op verschillende plaatsen is de oogst klaar en op andere plekken loopt het moeizaam. Zo is afgelopen week het gewastourperceel in Hank (Noord-Brabant) tussen de regenbuien door naar binnen gereden. Er was eerder al een start gemaakt, maar moesten de rooier worden stopgezet door de regen. Het perceel in Appelscha (Friesland), dat op 22 juni is gepoot, is de laatste van de Gewastour die nog moet worden gerooid. 

Het is aan de natte kant maar aardappelteler Kees Vrolijk haalt zijn aardappelen schoon binnen in Fijnaart (Noord-Brabant).

Spreiding opbrengst per ras groot
Voor Kees Vrolijk, aardappelteler in Fijnaart (Noord-Brabant), is het einde van de oogst ook in zicht. Ondanks de vele millimeters die hij eerder deze maand ontving, was het aardappelrooien goed mogelijk. Wel blijft hij bij zijn standpunt dat hij minstens 5 tot 10% aan opbrengst mist, afhankelijk van de rassen. Dat de spreiding in opbrengst tussen de rassen groot is, gaven meerdere telers van de Gewastour aan. Het ras Innovator scoort in het rijtje van opbrengsten (nog) minder dan andere jaren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox