Shutterstock

Gewastour Weer - week 42

Zeiknatte maand oktober zet oogst opnieuw stil

22 Oktober 2021 - Jesse Torringa

De plensbuien van de afgelopen dagen hebben voor de akkerbouwers het landwerk voor de komende dagen weer stil gezet. Opnieuw viel er op sommige plaatsen meer dan 50 millimeter en zo lijkt oktober een doorweekte maand te worden.

Na een relatief droge september heeft de maand oktober meer weg van afgelopen zomer. Met de storm van afgelopen donderdag (21 oktober) liep het aantal millimeters dan ook behoorlijk op. Met name de kustlijn en het westen ontvingen de millimeters. 

Neerslagkaart 21 oktober in millimeters.                                             Bron: Buienradar

Landwerk eind op weg
De afgelopen week is er wat betreft de aardappeloogst een behoorlijke slag gemaakt. Verschillende aardappeltelers hebben het einde al in zicht, maar ook het ploegen, het zaaien en rooiwerk verloopt bij de meesten voorspoedig. Dat is de laatste jaren ook wel een anders geweest. 

In bepaalde gebieden, zoals in Noord-Brabant, viel met regelmaat een bui waardoor de oogst nog niet echt wilde vlotten: "We hebben hier een paar keer een bui gehad, waardoor het opnieuw te nat was. We kunnen hierdoor niets beginnen" vertelt Jacob Branderhorst, aardappelteler uit Hank (Noord-Brabant).

Oktober zeiknat
Om de volledige oogst veilig te stellen zijn er nog wel wat droge dagen nodig, melden verschillende telers van de Gewastour. Zij hopen na het weekend weer los te kunnen, maar zien ook dat de bodem behoorlijk verzadigd raakt na deze regenbuien. In het westen viel deze maand al meer dan 130 millimeter en langs de kust tikt de regenmeter vrijwel overal de 100 millimeter aan. Landinwaarts ligt de maandsom wat lager. In het zuidoosten van Nederland valt het mee met de neerslag.

Neerslagkaart 1 t/m 22 oktober.                                                         Bron: KNMI
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden