Eigen foto

Gewastour aardappel - week 20

Eerste aardappelen breken door de ruggen

20 Mei 2022 - Robin de Winter

Het heeft even geduurd, maar de eerste aardappelpercelen breken door op de percelen met Innovator die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour. De hogere temperatuur helpt mee en de neerslag dezer dagen wakkert de groei alleen maar aan.

De verschillen in opkomst zijn door de pootdata nog aardig groot op dit moment, maar de eerste percelen staan boven en alles is gefreesd. Daarmee staan de aardappelen ondanks de droogte gemiddeld eerder boven dan met het koude en natte voorjaar van afgelopen seizoen. Een groot contrast, gezien er vorig seizoen bij een enkele teler maar een enkele keer is beregend. Nu is al voor het aardappelpoten beregend.

Vochtgehalte nog niet kritiek
Een van de eerste percelen met Innovators die deze week zijn doorgekomen ligt in Driewegen (ZL). De aardappelen staan op een behoorlijke zware kleigrond, waarvan de bovenkant behoorlijk is uitgedroogd. Aardappelteler Daan Goense legt uit dat neerslag zeker nodig is om de groei erin te houden en te bevorderen, maar van een kritieke toestand is geen sprake. De zware grond droogt onderin niet hard uit en bij het uitgraven van wat kleine planten hebben de wortelen hun weg naar het vocht al gevonden. "Het perceel is een van mijn moeilijkste percelen, maar nu met het vocht is het een groot voordeel. Je moeilijkste percelen zijn soms je de beste." Afgelopen donderdag viel er 'maar' 5 millimeter in totaal. 

Het gewastourperceel in Driewegen (Zl).

Beregenen voor het aanfrezen
Bij aardappelteler Herman Schlepers uit Dronten (Fl) werd de haspel ook tevoorschijn getrokken, voordat er kon worden gefreesd. Hij had hier goede ervaringen mee in een eerder teeltseizoen. Het gewas geniet van de oplopende temperatuur. Hij heeft zijn gewastourperceel na de neerslag van begin april gepoot en zag dat percelen die voor de regen waren gepoot het soms te lijden hadden. "Met de vele neerslag en mindere structuur viel het op sommige plekken erg tegen. Je verwacht niet op de zware klei dat je in het voorjaar al te maken krijgt met verrotte aardappelen."

Tussen het beregenen door wordt er ook nog heel wat afgereden voor de gewasbescherming. Schlepers ligt op schema en heeft de afgelopen tijd gespoten met contactherbiciden. Aardappelteler Kees Vrolijk uit Fijnaart (NB) heeft afgelopen dinsdag ook een ronde gemaakt op het gewastourperceel met 1,5L Gofor 1,5 + 0,2L Centium.

ss

Eerste phytophthora op de planning
Bij Jacco van Liere ook in Dronten (Fl) staan de aardappelen er goed op. Hij heeft zijn gewastourperceel van de deelnemers als eerste gepoot en dat blijkt te lonen. Met spuiten ligt Jacco ook op schema. Hij denkt over een week de eerste phytophthorabespuiting te doen. Inmiddels heeft het perceel mogen genieten van 12 millimeter neerslag, waar het sinds begin april op heeft moeten wachten. 

De aardappelen hebben een regelmatige opkomst op het perceel bij Van Liere in Dronten.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Arjen Jakobs

'Per jaar bekijken hoeveel uien ik vooraf verkoop'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour Aardappelen

Gewastour 2024 zoekt telers met Innovator

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden