Eigen foto

Gewastour Week 38

Rooiers weer het land in, maar ideaal is het niet

20 September 2022 - Robin de Winter

Hoewel afgelopen tijd veel neerslag viel, pakken telers uit de Boerenbusiness Gewastour deze week het rooien weer op. Niet omdat de omstandigheden optimaal zijn en het rooien zo goed verloopt, maar omdat er begin volgende weer regen wordt verwacht.  

Dirk Binnema uit Eenrum (Gr) heeft 70 millimeter neerslag gehad in een week tijd en hoefde vandaag niet op het land te kijken of het rooien of laden al ging. Hij wil eind deze week zijn Gewastour-perceel gele uien opladen. Deze liggen sinds 9 september in het zwad. Het verschil in opbrengst binnen het perceel is groot, vertelt Binnema. Door de korst in het voorjaar zijn veel uienplanten uitgevallen, waardoor de opkomst en de stand van het gewas zeer divers was. "Stukken met 70 ton per hectare, maar 3 meter verderop nog maar 30 ton". De uien die er stonden, hadden wel genoeg ruimte om tot een grove maat te groeien. Het Gewastour-perceel is het laatste uienperceel wat Binnema nog naar binnen moet rijden. Voor het uien laden, wil hij zijn laatste 12 hectare pootgoed rooien. 

locatie Neerslag
Fijnaart 60
Driewegen 70
Eenrum 70
Kortgene 53
Dronten 50
Kimswerd 24
Veelerveen 44
Wezup 32

Neerslag in millimeters van de afgelopen 7 dagen volgens de weerpalen van AgroExact

Grovere mat in Hellevoetsluis
Kees Trouw uit Hellevoetsluis (ZH) gaat woensdag 21 september weer verder met het rooien. Afgelopen dagen regende het steeds 3 of 4 millimeter, waardoor het nooit de tijd had weg te zakken. "De bovenkant is erg vettig, maar dinsdag geven ze 20 millimeter af. Daarom beginnen we toch maar. Hebben er voor de zekerheid een grovere mat opgelegd". De laatste twee weken, toen het begon met regenen, heeft het 170 millimeter geregend. Er moet nog veel gerooid worden bij Trouw in de buurt en sommige uienpercelen staan nog vast. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Gewastour uien - week 42

Laatste uien ingeschuurd, fusarium baart zorgen

Gewastour aardappelen - week 41

Aardappelrooien verloopt vlot

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox