Eigen foto

Gewastour Klaasjan Boer

'Laten zien dat uien telen in Zeeland zeker mogelijk is'

24 April 2023 - Robert Reijerse

Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van gele zaaiuien. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Klaasjan Boer uit Kortgene (ZL).

Klaasjan Boer vindt en wil laten zien dat uien telen in de provincie Zeeland nog steeds goed mogelijk is, ondanks de teeltomstandigheden. Zo kan hij zijn percelen niet beregenen. Boer zegt dit jaar in de Gewastour te laten zien hoe hij met deze uitdagingen in de uienteelt omgaat. Bovendien heeft hij een vaste strategie voor het bewaren van uien.

Meer over het akkerbouwbedrijf van Klaasjan Boer

Het bedrijf van Klaasjan Boer is gelegen in Kortgene (Zeeland). Op het bedrijf teelt Boer de gewassen consumptieaardappelen, zaaiuien, suikerbieten, tarwe en luzerne. De omvang van het akkerbouwbedrijf is 120 hectare. Het Gewastour-perceel wat wordt gevolgd dit teeltseizoen seizoen is 5 hectare groot De grondsoort is zavel en lichte klei van 25% tot 35% afslibbaar. Met een teeltrotatie van 1 op 8 met zaaiuien.

Daarom 19 zakelijke en persoonlijke vragen aan Klaasjan Boer, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Uien.

Welke uienrassen worden er geteeld op het akkerbouwbedrijf? 
"We gaan komend jaar de uienrassen Hyfive en Hystore zaaien. We hebben voor Hystore gekozen, omdat dit ras te krijgen was met force coating. We zaaien dit ras op een perceel wat eerder grasland was, dus dan heb je altijd het risico op ritnaalden. Het ras Hyfive is vanwege het opbrengstvermogen van het ras en de goede kwaliteitseigenschappen."

Wat is de voorvrucht voor de uienteelt?
"De voorvrucht voor het perceel wat meedoet met de Gewastour is suikerbieten."

Wat vind je het mooiste gewas om te telen op uw bedrijf?
"De aardappelen vinden we het mooiste om te telen. Bij de aardappelteelt komt net iets meer kijken en de aardappelen doen het hier goed. Het is het gewas waar ik het verste mee kom. De uienteelt is ook een mooie teelt, maar er gaat wel eens wat mis doordat we niet kunnen beregenen."

Stro verhakselen of persen?
"Al het stro op het bedrijf wordt verhakseld en dat doen we al jaren. Ik kies voor verhakselen voor de bodemvruchtbaarheid, omdat we niet kunnen beregenen. Z o proberen we de bodem in optimale conditie te houden. Daarom zaai ik een groenbemester, strooi champost en gebruik veel rundveedrijfmest."

Welk beroep had je uitgeoefend als je geen akkerbouwer was geweest?
"Ook iets is in de landbouw denk ik. Ik denk iets in de advisering."

Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt voor de uienteelt?
"Het perceel is in het najaar geploegd. In het voorjaar wordt het zaaibed klaargemaakt met een zaaibedcombinatie of kopeg. Voor het zaaien wordt polysulfaat gestrooid. De rest van de bemesting vindt plaats na zaaien en gedurende het seizoen."

Wat is de strategie wat betreft gewasbescherming in de uienteelt?
"De strategie qua gewasbescherming is het gewas gezond houden. Spuiten wanneer het nodig is. De trips is bij groeiende omstandigheden goed in de hand te houden door de nieuwe middelen van afgelopen jaren. We maken gebruik van een adviesprogramma om het moment van bespuiting te bepalen."

Wat zijn je hobby's?
"Voetbal (zelf ook scheidsrechter) en Feyenoord, mijn oldtimer en verder gaan we graag fietsen of naar het strand."

Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"Trots ben ik op het bedrijf in de volle breedte, hoe het bedrijf erop staat en wat we presteren in de teelt van aardappelen. We zitten hier nu ruim vijftien jaar en in mechanisatie zijn we aardig doorgegroeid."

Hoe kijk je naar de toekomst van het bedrijf qua ontwikkelingen?
"We kijken wel eens naar druppelirrigatie. Als ik zonder druppelirrigatie nog prima opbrengsten kan halen, begin ik er nog niet aan. Ik had misschien een meeropbrengst kunnen halen met druppelirrigatie, maar dat weet ik niet. Het volgende, hoe ga ik water bij mijn perceel krijgen? Dan moet het  met water uit een bassin. Dat vind ik allemaal nog wel een dingetje."

Frites of gekookte aardappelen?
"Doe dan toch maar frites."

Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"Het voorjaar zaaien en aardappelpoten vind ik mooi werk. Gedurende de rest van het seizoen kijk je weer uit naar de oogst, maar later ben ik ook weer blij als dat voorbij is."

Welke rol speelt de teelt van uien op uw bedrijf?
"Ik vind de uien een belangrijke teelt. De aardappelen is de hoofdteelt, maar daarachter levert de uienteelt een belangrijke bijdrage."

Uien van eigen bedrijf of uien uit de supermarkt?
"Uien van het eigen bedrijf natuurlijk."

Worden de uien af land of uit bewaring verkocht?
"Alle uien gaan de bewaring in. De uien gaan meestal de langere bewaring in en ik teel mijn uien altijd vrij."

Wat staat erop nummer 1 van je bucketlist?
"Een voetbalwedstrijd bezoeken in de Britse Premier League staat hoog op het verlanglijstje. En verder graag nog eens grootschalige landbouwbedrijven bekijken in Amerika, Brazilië of Australië."

Wat zijn in uw ogen de kansen en bedreigingen voor je bedrijf?
"Een kans is dat ik wel goede aardappelen kan telen hier en daar zie ik de meeste toekomst in. Een bedreiging is toch de verzilting en droogte."

Zonvakantie of wintersport?
"Zonvakantie"

Wat is de reden dat je meedoet aan de gewastour uien?
"Vaak wordt gezegd dat er in Zeeland geen uien meer kunnen worden geteeld. Ik wil laten zien dat uien telen in Zeeland nog zeker wel mogelijk is. Ik ben nog niet van mening dat we moeten stoppen met uien telen en dat er nog prima opbrengsten kunnen worden behaald."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour week 41 - aardappel

Kletsnat voorjaar terug te zien op de rooimatten

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden