Eigen foto

Gewastour Uien - week 18

Uientelers breken dit seizoen korst uit voorzorg

2 Mei 2023 - Robert Reijerse

De laatste jaren was korstvorming een behoorlijke spelbreker bij de opkomst. Telers met uien en bieten in de grond zijn ook dit jaar niet vrij van zorgen. Zij willen de korstvorming dan ook een stapje voor zijn en wapenen zich met de wiedeg. 

Op diverse percelen die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour in het zuiden en midden van het land zijn afgelopen weekend de bovenste laag gebroken om korstvorming te voorkomen. Dit hebben telers gedaan toen de grond nog amper grijs en echt hard was en de uien nog niet de bovenste laag aantikten. Daarmee lijken telers te hebben geleerd van eerdere jaren en breken ze de korst alvast uit voorzorg. Vaak ben je te laat en maak je schade zodra de eerste uien staan te vlaggen, zo oordelen meerdere telers. Met de oplopende temperatuur zorgt dit ook voor meer lucht en opwarming in de bodem.

Voor opkomst breken
Klaasjan Boer in Kortgene (ZL) zag korstvorming ontstaan op perceel uien. Hiervoor heeft hij gebruik gemaakt van een wiedeg om de korst te breken. "Het ging fantastisch, de korst breken met de wiedeg. Het had 's nachts net een millimeter geregend, waardoor de grond zwart was in de ochtend. De uien zaten nog mooi diep onder de grond, waardoor ik geen schade maakte aan mijn uien. Ik verwacht dat de uien binnen een week boven staan door de stijgende temperaturen."

Ook Peter Holster uit Marknesse (Fl) en Jacky Dieleman uit Phillipine zijn op de Zeeuwse klei te vinden met een wiedeg op hun Gewastour-perceel. 

'Lastig te zeggen of er schade is gereden'
Ook David de Wit heeft de keuze gemaakt op zijn perceel de korst te breken met de wiedeg. Na enkele jaren waar korstvorming het gewas bij hen flink dwars zat, wil De Wit die ellende dit jaar voor zijn. "Wij zijn gaan wiedeggen om de eerste korst te breken. In de laatste vijf jaar hebben we drie keer de uien moeten beregenen. Op de proefvelden in Lelystad had ik een aantal mooie resultaten gezien met de wiedeg, dus vandaar dat we het probeerden."

Wel vindt De Wit het lastig te zeggen of er schade gereden is met de wiedeg, maar waarschijnlijk valt dat alles mee in dit stadium. "We hebben geëgd toen de korst nog heel zacht was zodat je er met minimale agressiviteit overeen kon. We hebben op de lichtste stand gereden met een snelheid van slechts 1.5 km/uur. Zoals het nu lijkt ben ik tevreden met het resultaat, er ligt een mooi los laagje bovenop. Ik heb het idee dat de warmte nu ook wat eerder dieper komt, wat de opkomst hopelijk bevordert. Of het uiteindelijk goed is geweest weet ik niet. Ook omdat ze tegen eind van deze week regen opgeven. Dan staan ze waarschijnlijk nog niet boven. Ook is het altijd lastig het zaad terug te vinden in dit stadium."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour week 41 - aardappel

Kletsnat voorjaar terug te zien op de rooimatten

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden