Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van fritesaardappelen met het ras Innovator. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: René Mesken uit Appelscha (Fr).
Het akkerbouwbedrijf van René Mesken in Appelscha ligt op de scheiding tussen Friesland en Drenthe. Mesken doet al meerdere jaren mee met de Gewastour aardappelen. Het akkerbouwbedrijf is ingespeeld op het telen van gewassen op verre afstanden vanaf de bedrijfslocatie. Dit zorgt voor een hele andere aanpak van het runnen van het bedrijf. Verder houdt Mesken zich bezig met het verhandelen van zijn producten op de vrije markt.
Het bedrijf van René Mesken is gevestigd in Appelscha in Friesland. Het bedrijf heeft een omvang van 280 hectare, waarop fritesaardappelen, uien en suikerbieten worden geteeld. De grondsoort is op 95% van de percelen zandgrond en 5 % lichte klei. De voorvrucht voor de aardappelen is met name gras of maïs. "Wij hanteren minimaal 1 op 3, maar hebben heel veel huurpercelen met gescheurd grasland. Daar hebben we een veel ruimere rotatie." Het Gewastour perceel Innovator, wat we gaan volgen, is 9 hectare.
Daarom 18 zakelijke en persoonlijke vragen aan René Mesken, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Aardappelen.
Welke aardappelrassen worden er geteeld op het akkerbouwbedrijf?
"Ik teel Innovator en Agria, omdat deze rassen in de vrije handel de meeste afzetmogelijkheden hebben. Als je Friesland in gaat, heb je veel schone grond. Dat heeft wel mijn voorkeur en kunnen we ook Innovators telen, ook gelet op de wratziekte resistentie. In Drenthe telen we meer het ras Agria. Maar het is ook net waar de mogelijkheden komen."
Wat vind je het mooiste gewas om te telen op je bedrijf?
"Dat was altijd aardappelen, maar dat is eigenlijk een beetje omgeslagen naar uien. Dat is vooral vanwege de afzet. De uienmarkt is echt nog een vrije markt. De aardappelmarkt is veel meer dicht getimmerd. In de uienmarkt is veel meer mogelijk: participatie, verkopen en op termijn, allerlei opties zijn bespreekbaar. In fritesaardappelen is het meer 'hier mag je een kruisje zetten' om te leveren."
Stro verhakselen of persen?
"Dat is niet aan de orde, omdat we alleen maar aardappelen, uien en suikerbieten telen."
Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er voor de aardappelteelt?
"De hoofdbewerking is spitten of ploegen. De voorkeur heeft spitten. Dat is mooier werk en krijg je een mooiere grond om in te planten. Maar vooral oud grasland moet gewoon worden geploegd. De bemesting voor de teelt van aardappelen is altijd rundveedrijfmest. Ritnaalden op grasland wordt ook een steeds groter probleem, omdat er steeds minder mogelijkheden zijn om dit in toom te houden."
Frites of gekookte aardappelen?
"Ja, frites"
Wat is je strategie qua gewasbescherming in de aardappelteelt?
"Ik heb dit jaar de uien en suikerbieten bij de leverancier van de gewasbeschermingsmiddelen neergelegd. Oftewel, dat is zijn verantwoordelijk dat ze schoon blijven. Hij zegt wat ik moet spuiten. Daardoor gaan we wel een keer aan de dure kant zitten met de middelen, maar we gaan totaal richting de 300 hectare en alles moet ook te managen zijn. Mijn teeltadviseur loopt drie keer in de twee weken in mijn uien en schouwt de percelen. Dat doen we zelf ook, maar je hebt zelf nooit genoeg aandacht om overal altijd bij langs te gaan."
Wat zijn je hobby's?
"Paardrijden en kleiduivenschieten."
Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"De omslag van contractteelt naar de vrije markt. Dat is vooral een omslag in mijzelf geweest. Tegenwoordig wil ik graag vrij zijn en voor die tijd was ik een speelbal tussen de afnemer en de bank. Dat heeft heel veel inzet gekost. Ik heb al mijn eigen grond verkocht en zit op het moment alleen maar op huurgrond. Daar zijn ook weer mogelijkheden, alleen dat vraagt om een andere manier van denken."
Wat wil je de komende jaren nog veranderen/ naar toe werken?
"Ik vind het lastig om iets over de toekomst te zeggen. De onderstroom is grootschalige landbouw, alleen hoe zich dat gaat ontvouwen gaan we zien. Ik denk dat we nog meer richting de uienteelt gaan. Afzettechnisch zie ik daar meer kansen. Pas sinds tien jaar worden hier echt uien geteeld. Ik teel nu voor het derde jaar uien."
Wat staat erop nummer 1 van je bucketlist?
"Dat is een hele goede vraag. Daar heb ik laatst ook eens over nagedacht. Ik sta in het leven met 'als ik dingen wil, dan doe ik dat'. Ik spaar zulke zaken niet op voor een bucketlist. Als je heel eerlijk bent en om je heen kijkt, zie je dat de dag van morgen je nooit automatisch is gegeven."
Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"Ik vind het voorjaar altijd het mooist, dat je weer uit de winter wegkomt. Het is gewoon heerlijk om weer buiten te zijn."
Aardappelen van eigen bedrijf of aardappelen uit de supermarkt?
"Ja, aardappelen van eigen bedrijf denk ik."
Wat is de verkoopstrategie van de producten?
"Het verschilt per jaar of de aardappelen uit de bewaring worden verkocht of af land. Dat kan ik nu nog niet vertellen. Ik bewaar de aardappelen hier van het zand tot en met half maart. Langer moet je eigenlijk niet willen. De ervaring leert dat als je zegt 'half maart' en het is zo ver, dan wordt het begin april. Wanneer je zegt 'begin april wordt het afleveren', dan wordt het ook later en begin mei kan echt niet. Wel vrij verkopen en kijken waar de mogelijkheden zitten. En mezelf steeds afvragen: ben je tevreden met dit resultaat natuurlijk."
Welk beroep had je uitgeoefend als je geen akkerbouwer was geweest?
"Ik denk wel iets in de landbouw. De laatste tijd zijn wel wat dingen voor bij gekomen of ben ik gevraagd om bedrijven in het buitenland te managen. Het lijkt met wel prachtig om grootschalige bedrijven te managen of aan te sturen in het buitenland."
Wat zijn in je ogen de kansen en bedreigingen voor je bedrijf?
"Of er kansen en bedreigingen zijn, is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Neem het voorbeeld dat door de veranderende regelgeving de productie achteruitgaat. Dat kun je zien als een bedreiging. Je kunt het ook als kans zien: er komt minder product op de markt, dus waarschijnlijk is de prijs hoger voor je product. Hoe wil je de wereld zien?"
Kan er worden beregend? Zo ja, welke strategie hanteer je?
"We kunnen veel percelen beregenen. Onze strategie met beregenen vind ik lastig te zeggen, want ik heb er nog te weinig ervaring mee. Mijn compagnon waar ik de uien mee samen doe, heeft al wel 15 jaar ervaring met beregenen. Hij heeft daar meer gevoel bij. De bodemvochtsensor van AgroExact gebruiken we om te bepalen wanneer we gaan beregenen. Dat ging uiteindelijk heel mooi vorig jaar."
Zonvakantie of wintersport?
"Twintig jaar lang ben ik elke winter op wintersport geweest, maar sinds de corona eigenlijk niet meer. Maar wintersport is eigenlijk mijn favoriet."
Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour aardappelen?
"Verbreding van kennis, zo kort en krachtig is het samen te vatten."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.