Eigen foto

Gewastour uien - week 21

Zaaiuien groeien flink door, beregenen al weer gestart

25 Mei 2023 - Robert Reijerse

De vochtige grond in combinatie met de temperatuur zorgt ervoor dat de uien de groei flink te pakken hebben. Dat moet ook, want de maand juni komt alweer in zicht. De eerste sproeiboom draait echter alweer op een perceel. 

In Kimswerd heeft het afgelopen maandag nog geregend, waar de uien van profiteren. De uien in Zeewolde worden echter beregend om de groei erin te houden. In Zeeuws-Vlaanderen wordt het stuifdek gespoten, zodat de uien door kunnen groeien.

De uien staan in Kimswerd (FR) te vlaggen.

In Kimswerd (Friesland) hebben de uien afgelopen maandag 8 millimeter neerslag gehad, waardoor de groei er lekker in zit. De uien staan inmiddels te vlaggen. "Door de neerslag van afgelopen maandag groeien de uien lekker door. Op de zwarte grond heb ik nog een onkruidbestrijding uit kunnen voeren. Ik kan mooi het onkruid onder controle houden", aldus een tevreden Reinder Hogenhout.

Uien beregenen

In Zeewolde (FL) worden de uien beregend.

Op het gewastour perceel in Zeewolde (Flevoland) worden de uien beregend met een gift van 10 millimeter. Niet vanwege korstvorming, maar omdat het een laat voorjaar is en teler Jan Berend Biesheuvel zijn uien aan de gang wil houden. De uien staan op het moment in de eerste pijp.  "Ik vind het belangrijk dat het gewas vlot doorgroeit, gezien het late voorjaar en zaaitijdstip. Hier in zuidelijk Flevoland droogt het ook aardig door de wind."

De uien in Philippine (ZL) tussen het stuifdek.

In Zeeuws-Vlaanderen heeft Jacky Dieleman deze week zijn gerst doodgespoten in de uien. Het gerst werd tussen de rijen uien gezaaid om het stuiven tegen te gaan. "De uien staan nu in de eerste pijp en de tweede pijp is onderweg dus dit was het moment om het stuifdek te spuiten. In de buurt zijn hier in Zeeuws-Vlaanderen veel problemen met de bonenvlieg in percelen uien", voegt Dieleman verder toe.

De zaaiuien in Wezup hebben de groei vlot te pakken

Op het Drentse Zand in Wezup is het erg groeizaam weer voor de uien, zo merkt teler Arjen Jakobs op. Ook andere gewassen groeien vlot. De uien zijn als eerste gezaaid van de Gewastour en hebben nu een tweede pijp.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Gewastour uien - week 42

Laatste uien ingeschuurd, fusarium baart zorgen

Gewastour aardappelen - week 41

Aardappelrooien verloopt vlot

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox