Eigen foto

Gewastour uien - week 21

Zaaiuien groeien flink door, beregenen al weer gestart

Donderdag 15:05 uur

De vochtige grond in combinatie met de temperatuur zorgt ervoor dat de uien de groei flink te pakken hebben. Dat moet ook, want de maand juni komt alweer in zicht. De eerste sproeiboom draait echter alweer op een perceel. 

In Kimswerd heeft het afgelopen maandag nog geregend, waar de uien van profiteren. De uien in Zeewolde worden echter beregend om de groei erin te houden. In Zeeuws-Vlaanderen wordt het stuifdek gespoten, zodat de uien door kunnen groeien.

De uien staan in Kimswerd (FR) te vlaggen.

In Kimswerd (Friesland) hebben de uien afgelopen maandag 8 millimeter neerslag gehad, waardoor de groei er lekker in zit. De uien staan inmiddels te vlaggen. "Door de neerslag van afgelopen maandag groeien de uien lekker door. Op de zwarte grond heb ik nog een onkruidbestrijding uit kunnen voeren. Ik kan mooi het onkruid onder controle houden", aldus een tevreden Reinder Hogenhout.

Uien beregenen

In Zeewolde (FL) worden de uien beregend.

Op het gewastour perceel in Zeewolde (Flevoland) worden de uien beregend met een gift van 10 millimeter. Niet vanwege korstvorming, maar omdat het een laat voorjaar is en teler Jan Berend Biesheuvel zijn uien aan de gang wil houden. De uien staan op het moment in de eerste pijp.  "Ik vind het belangrijk dat het gewas vlot doorgroeit, gezien het late voorjaar en zaaitijdstip. Hier in zuidelijk Flevoland droogt het ook aardig door de wind."

De uien in Philippine (ZL) tussen het stuifdek.

In Zeeuws-Vlaanderen heeft Jacky Dieleman deze week zijn gerst doodgespoten in de uien. Het gerst werd tussen de rijen uien gezaaid om het stuiven tegen te gaan. "De uien staan nu in de eerste pijp en de tweede pijp is onderweg dus dit was het moment om het stuifdek te spuiten. In de buurt zijn hier in Zeeuws-Vlaanderen veel problemen met de bonenvlieg in percelen uien", voegt Dieleman verder toe.

De zaaiuien in Wezup hebben de groei vlot te pakken

Op het Drentse Zand in Wezup is het erg groeizaam weer voor de uien, zo merkt teler Arjen Jakobs op. Ook andere gewassen groeien vlot. De uien zijn als eerste gezaaid van de Gewastour en hebben nu een tweede pijp.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Dirk Binnema

'Ik teel mijn uien voor vrije markt en pool voor mijzelf'

Gewastour Leon en Thomas Zandee

'Vrije handel aardappelen hoort bij ondernemen'

Gewastour aardappel - week 21

Aardappelen eindelijk in rap tempo de grond in

Gewastour Reinder Hogenhout

'Willen uien zo lang bewaren als we zelf willen'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox