Eigen foto

Gewastour week 24 - aardappelen

Eerste aardappelstengels tellen, beregenen is nodig

16 Juni 2023 - Robert Reijerse

Het tellen van de eerste stengels in de fritesaardappelen van het ras Innovator is begonnen. Op het eerste oog zijn telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour tevreden, ondanks het warme en droge weer groeit het gewas door. Wel loopt het vochttekort hard op, waardoor meerdere telers aan het beregenen zijn geslagen.

De aardappelen in Steenbergen (Noord-Brabant) komen er mooi door. "Ik ben tevreden met het aantal stengels wat de knol heeft gevormd. Aan de knol zitten vijf stengels en er komt een mooi wortelgestel", vertelt teler Wim de Witte. Het gewas moet echter nog een behoorlijke groeiachterstand inhalen. Het is volgens de teler de vraag hoe dat gaat gebeuren, zeker met de huidige hitte. "Het blijft afwachten hoeveel loof het gewas gaat ontwikkelen. Het is op het moment heel lastig wat je moet verwachten van de aardappelen", aldus De Witte die ook behoorlijk later was met poten dit jaar.

De aardappelen in Steenbergen op 11 juni.

In Zeewolde (FL) en Woldendorp (GR) zijn de telers ook tevreden over de opkomst en de aantal stengels.

Aardappelen bij Zandee in Zeewolde (Flevoland)
Aardappelen bij Schuttenbeld in Woldendorp (Groningen)

Kunstmatige regenbui van 30 millimeter
Verschillende telers zijn begonnen met beregenen van het Gewastour- perceel, zoals in Voerendaal (Limburg) en Elst (Gelderland). De aardappelen in Voerendaal zijn beregend met 20 millimeter.

In het Gelderse Elst is vooral begonnen met beregenen om de aansluiting met de ondergrond te behouden. Het Gewastour-perceel is beregend met 30 millimeter. "Ook voor de loofontwikkeling en om de kunstmest zijn werk te laten doen", vertelt teler Daan Tap. Op het perceel heeft twee weken geduurd voordat alle planten boven stonden. "Dat heeft waarschijnlijk te maken gehad met het bewaren van het pootgoed. Op een ander perceel Innovator is twee weken eerder gepoot en kwamen de aardappelen allemaal egaal op".

Het Gewastour-perceel van Gybert Doggen is deze week voor de tweede keer beregend met 20 millimeter. Dit is terug te zien in de bodemvochtgrafiek. Het bodemvocht is weer op peil gebracht in de grafiek van Bioscope.

Bodemvochtgrafiek in Wouw (NB) na twee keer beregenen.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour weer - week 20

Zware regenval teistert percelen in het zuiden

Gewastour aardappelen - week 20

Aardappeltelers maken flinke meters met poten

Gewastour uien - week 19

Uientelers hebben flink doorgezaaid vorige week

Gewastour David de Wit

'Je verstand gebruiken en niet blind varen op advies'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden