Eigen foto

Gewastour Week 25 - Aardappelen

Groeiende aardappelplant verlangt naar water

23 Juni 2023 - Robert Reijerse

De eerste knollen zijn te tellen, maar de roep om neerslag onder de telers van fritesaardappelen blijft groot. Lang niet elk perceel is getrakteerd op een flinke regenbui, waardoor de haspels voor velen moeten blijven draaien. Hoe verloopt de ontwikkeling van Innovator op de tien percelen die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour?

De verschillen in groeistadia lopen behoorlijk op deze percelen uiteen. Bij de eerste percelen zijn al aardige knollen zichtbaar en staan de planten in bloei. Andere percelen hebben veel hinder van de droogte. Diverse telers gaan door met beregenen, tot zo ver goed water beschikbaar is voor telers.

Eerste phytophthora bespuiting
In Elst (GL) is dinsdag 26 millimeter gevallen en afgelopen donderdag viel eenzelfde som neerslag. Daar is teler Daan Tap blij mee. "Het gewas staat er netjes op en heeft nu voldoende vocht om door te groeien". Afgelopen donderdag vond ook de eerste bespuiting tegen phytophthora plaats.

In Elst (GL) bezig met de eerste phytophthora bespuiting

De Innovators in Zeewolde (FL) groeien rustig door. "De groei kan zeker sneller vanwege de droogte, maar valt ook niet geheel tegen", oordeelt Thomas Zandee. Verder is er qua gewasbescherming weinig gedaan. "Dat was ook ook niet nodig tegen onkruid in verband met de droogte." De afgelopen dagen viel maar beperkt neerslag, waardoor ze doorgaan met het beregenen van de aardappelen.

De stand van de aardappelen in Zeewolde (FL) op 22 juni.

Op het Gewastour-perceel in IJzendijke (Zeeuws-Vlaanderen) zijn de eerste knollen zichtbaar. "Op het moment zitten er twee noemenswaardige knollen aan een plant, de rest moet nog groeien. Ik hoop dat er nog een paar knollen bijkomen. De aardappelen staan in bloei en ik denk niet dat het gewas overal dicht komt te staan", zo verwacht Brian Salomé. Er is 4 millimeter regen gevallen, dat is aan de zuinige kant "Maar op die dikke plensbuien als 60 millimeter in een half uur zat ik ook niet te wachten."

Aantal knollen op 17 juni in IJzendijke (ZL)

De Innovator in het Brabantse Wouw staan in bloei. Het perceel heeft afgelopen dinsdag 14 millimeter regen gehad.

De Innovator in Wouw (NB) staan in bloei.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Adriaan Wortman

‘Met 14 telers bedienen we samen een fastfoodketen’

Gewastour aardappelen - week 21

Gemiddelde pootdatum gaat seizoen 2023 voorbij

Gewastour weer - week 21

Voor de zoveelste keer is het raak: drama op de akkers

Gewastour uien - week 21

Uien groeien hard, maar ook tegenvallers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden