De afgelopen tijd hebben de zaaiuien een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Storm Poly is uitgeraasd in Nederland en heeft op diverse plekken voor neerslag en veel wind gezorgd. Deze neerslag frist, samen met de millimeters die kort daarvoor zijn gevallen, het uiengewas lekker op, zo merken de telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour.
De uien in Zeewolde (FL) zijn na de storm weer omhoog gekomen. De uien lagen vlak over het land door de vele wind. Tot schade leidde het dus niet. Uiteindelijk is er ook 22 millimeter aan neerslag gevallen op het Gewastour-perceel.
Meten is weten
De uien in Lepelstraat (NB) groeien goed door. Uienteler David de Wit heeft afgelopen weekend zijn uien gemeten en gewogen. De uien hebben nu bijna allemaal hun zevende pijp. Het langste blad is inmiddels 50 centimeter. Sinds de langste dag (21 juni) is het gewicht van het loof verviervoudigd, zegt De Wit.
Laatste kunstmestgift
In het noorden van het land in Eenrum (GR) is dinsdag de laatste kunstmestgift gegeven. Op het gewas is 250 kg kunstmest per ha gestrooid. Hiermee moeten de uien zich gaan redden tot aan het eind van het seizoen.
Eerste teken bolvorming zichtbaar
Op enkele percelen is de eerste vorm van bolvorming zichtbaar. Normaal gesproken begint de bolvorming rond de langste dag, maar door de late voorjaar komt de bolvorming gemiddeld gezien later op gang. De temperatuur speelt een belangrijke rol bij het bolvormen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller een plant begint. Zodra de bolvorming vol aan de gang is, wordt geen nieuw loof meer ontwikkeld. Hieronder zijn de eerste tekenen zichtbaar van bolvorming op de percelen in Philippine (ZL) en Wezup (DR).
De verdere foto's zijn van vorig jaar op diverse Gewastour-percelen. Als je de uien op de zandgrond vergelijkt met vorig jaar in Wezup, dan zijn de uien dit jaar verder. Dit komt doordat de uien op tijd zijn gezaaid: op 14 april 2023. Op de meeste percelen loopt de groei ver achter op vorig jaar. De verder foto's zijn de uien op de percelen in Kimswerd (Fr) en Veelerveen (Gr) in 2022. Reinder Hogenhout zegt dat de uien dit jaar een paar weken achterlopen op het groeiseizoen van vorig jaar.
Trips en fusarium
Trips zijn in elk perceel wel te vinden. Vooral in de percelen die niet zijn beregend, is veel trips te zien." Dit komt doordat het groeipunt in de uien niet door groeit. "Door het warme weer wat de komende dagen wordt verwacht, gaat de vermenigvuldiging van trips weer snel. We gaan zien hoe de trips druk zich verder ontwikkelt", zegt Arjan Bos van Hazera. Verder vult Bos aan dat fusarium op verschillende plekken aanwezig is en zich verder kan ontwikkelen. Dat is vooral te zien op plekken met een mindere structuur van het voorjaar en het vele beregenen.
"Het is afwachten hoe het tweede helft van het seizoen gaat verlopen. Ik heb de laatste jaren de ervaring dat de uien veel kunnen herstellen in het tweede helft van het seizoen, mits de groei omstandigheden goed zijn. De weersomstandigheden zullen uitwijzen hoe het gaat lopen de tweede seizoenshelft" zegt Bos. De gevallen neerslag is de weg in de goede richting.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.