Gewastour Week 31 Uien

Zaaiuien groeien lekker door, MH bespuiting op til

4 Augustus 2023 - Robert Reijerse

De telers van gele zaaiuien die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour proberen valse meeldauw voor te blijven door een strak spuitschema aan te houden. Dit is niet even makkelijk door de weeromstandigheden. Het eerste perceel uien zit tegen het strijken aan. Het duurt niet lang, voordat het eerste perceel met MH wordt gespoten.

Door de wisselvalligheid is het lastig om het goede spuitmoment te vinden. Hierdoor is het spelen met het weer. Het wordt steeds natter op de percelen zien te telers. De uien profiteren van de neerslag en kunnen hierdoor lekker doorgroeien.

Juiste spuitmoment zoeken
In Kimswerd (FR) probeert Reinder Hogenhout zijn gewas zo vitaal mogelijk te houden. Hierdoor probeert Hogenhout het spuitschema strak te houden met zeven dagen. Het is niet altijd even makkelijk door het weer om het juiste spuitmoment te vinden. Daarom wordt wel eens een dag eerder gespoten. Vrijdag (vandaag) wil Hogenhout een ronde spuiten met Zorvec Endavia, Scale en KaliZwavel. "Het is wel te zien dat de grond verzadigd begint te raken. Het water blijft in de spuitsporen staan en op de kopakker. Door het weer bollen de uien hard. Het is nu de kunst om het gewas gezond te houden", zegt Hogenhout.

Jan Berend Biesheuvel uit Zeewolde (FL) probeert elke zeven dagen zijn uien te spuiten. Of dat lukt, hangt net als bij Hogenhout, ook af van het weer. "Het wordt steeds natter in het land. Dat maakt het spuiten niet makkelijker. De uien groeien lekker door, alleen het is afwachten wat het rest van het seizoen gaat doen", zegt Biesheuvel In het Gelderse Beemte Broekland is Ruud Vossebeld tevreden over hoe de uien groeien en bollen. Op het perceel staan wel te weinig planten. "Dus de opbrengst qua kilo's gaat er niet komen, maar wat er staat is van goede kwaliteit en worden grove uien. Het perceel heeft na het zaaien in mei veel water gehad, waardoor planten zijn uitgevallen. De planten die er staan zijn goed doorgegroeid en er staat voldoende loof op", zegt Ruud Vossebeld.

Uien zitten tegen MH bespuiting aan
In het Zeeuws-Vlaamse Philippine zitten de uien bij teler Jacky Dieleman tegen het strijken aan. "Dus het moment van MH spuiten komt dichterbij", zegt Dieleman. De ziektedruk is onder controle en hij spuit volgens het spuitschema. "De neerslag van deze week doet de uien goed. De uien kunnen zo nog lekker doorgroeien."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour weer - week 20

Zware regenval teistert percelen in het zuiden

Gewastour aardappelen - week 20

Aardappeltelers maken flinke meters met poten

Gewastour uien - week 19

Uientelers hebben flink doorgezaaid vorige week

Gewastour David de Wit

'Je verstand gebruiken en niet blind varen op advies'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden