Eigen foto

Gewastour uien - week 19

Uientelers hebben flink doorgezaaid vorige week

6 Mei 2024 - Jesse Torringa

Gunstige zaaimomenten zijn dit seizoen beperkt en dus moeten er meters gemaakt worden wanneer het wel kan. Afgelopen week kon het weer enkele dagen, waarin uientelers opnieuw een behoorlijke slag hebben geslagen met de zaai. Ook al moesten ze soms genoegen worden nemen met mindere omstandigheden. Een lichtpuntje is dat het ontkiemen van het zaad zeer snel gaat.

Momenten om uien te zaaien zijn er dit seizoen nog maar weinig geweest door de vele en aanhoudende neerslag, laat staan met zeer gunstige zaaiomstandigheden. Een klein deel is eind maart gezaaid en half april werd een grote slag geslagen door veel uientelers. Ook vorige week zijn er veel meters gemaakt in de percelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour. Velen hebben haast gemaakt door de verwachte neerslag in en na het afgelopen weekeinde en hadden liever onder gunstigere omstandigheden gezaaid. Maar 'soms moet je met minder genoegen nemen, het is tenslotte geen april meer', was een reactie van een teler.

85 tot 90% van areaal gezaaid
Dat er afgelopen week veel is gezaaid, wordt bevestigd door Bart Schriever, verkoopleider Benelux van De Groot & Slot. "De zaai is een heel mooi eind op weg. Wij schatten dat landelijk 85% tot 90% van het Nederlandse uienareaal gezaaid is nu. In alle gebieden is gezaaid en er is niet echt een gebied dat ver achter blijft. Het zijn hier en daar wat percelen, waarbij het vooral om zwaardere en nattere percelen gaat, waar nog niet is gezaaid."

Over de grens in België ziet Schriever dat de inzaai van uien verder achterloopt. Telers hebben daar nog minder mogelijkheden gehad om te zaaien dan in Nederland door vele neerslag. "In België loopt de zaai gigantisch achter. Daar is landelijk pas 60 tot 70% gezaaid, zo schatten wij. In West-Vlaanderen, de grootste uienregio van het land, hebben telers door de nattigheid in combinatie met de zware kleigronden nog maar weinig kunnen doen dit voorjaar".

'Zaaien had anders niet meer gehoeven na de regen'
Dat er veel gezaaid is afgelopen week blijkt ook bij de Boerenbusiness Gewastour. Uienteler Hubert Linders uit het Limburgse Nederweert zaaide zijn perceel er nog in voordat de hevige neerslag van donderdag en vrijdag nog viel. Daar in de regio is het nu weer ontzettend nat na ruim 40 millimeter en meer, waardoor er de komende dagen geen uien meer worden gezaaid.

Uien zaaien bij Linders in het Limburgse Nederweert.

Ook uienteler David de Wit uit Lepelstraat (Noord-Brabant) heeft zijn Gewastourperceel afgelopen week gezaaid. Half april hadden zij al een ander perceel gezaaid en deze staat inmiddels al boven, maar het Gewastourperceel was nog niet gelukt door de natte omstandigheden. De Wit vertelt dat het perceel zware kleigrond betreft. Het is in het najaar omgeploegd en vervolgens geroterd om het vlak te leggen. Zo konden zij vlak voor zaai de grond één keer met de sneleg bewerken en daarna direct zaaien. Dat is gelukt, al geeft hij aan dat de ondergrond eigenlijk nog niet bekwaam genoeg was: "We hebben met de sneleg het land bewerkt en daarna mooi in de vaste grond kunnen zaaien. Dat zaaien ging goed, alleen was de ondergrond nog niet echt goed en eigenlijk nog steeds te nat. Maar de tijd dringt ook. Als we na deze regen hadden moeten zaaien dan was het denk ik te laat geworden. Voor half mei kwam je er niet meer op."

Gewastourperceel zaaien bij de Wit in Lepelstraat (Noord-Brabant).

Ook uienteler Ruud Vossebeld heeft vorige week zijn perceel met uien gezaaid. Hij is tevreden over het zaaien, maar geeft aan dat het wel nat was op het perceel. "We hebben het perceel eerst geploegd en de volgende dag bewerkt met de kopeg. Een dag later hebben we gezaaid en dat ging best goed. Af en toe hadden we een plek waar je wat dieper wegzakt, omdat het nog te nat was. Maar dat heb je in een seizoen als deze, dat is niet anders". De zaaieenheid per hectare is 3,9 tot 4,0. Vossebeld vertelt dat hij normaal wat minder zaait per hectare, maar hij wilde iets meer planten hebben.

Vossebeld is blij dat de uien gezaaid zijn voor de regen, terwijl hij achteraf ook content is dat hij het perceel niet heeft afgebrand met Roundup. "We hebben in totaal bij elkaar opgeteld 30 millimeter gehad, dus we staan weer stil. Eerst wilde ik ook nog het perceel afbranden met Roundup, maar achteraf ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan. Anders was het ingespoeld en dat was niet goed geweest".

Uien zaaien op het perceel in Beemte Broekland.
De kiem na slechts 2 dagen zaaien bij Vossebeld. Dinsdag 30 april gezaaid, donderdag 2 mei is de foto genomen.
Greppels frezen bij het Gewastourperceel in Beemte Broekland.

Ook in het noorden van Nederland werden er veel uien gezaaid afgelopen week. Zo ook bij uienteler Reinder Hogenhout, die vrijdag 2 mei zijn Gewastourperceel zaaide. Hogenhout vertelt dat er in de nacht van zaterdagnacht op zondag een mooie regenbui viel. "De neerslag was niet nodig, want we zaaiden mooi in het vocht, maar de grond vind wel mooi de aansluiting zo." Het zaaien ging naar tevredenheid, maar ook hier hebben de natte omstandigheden invloed. "Je moet zorgen dat je in een keer klaar bent met het land klaarmaken. Met deze omstandigheden moet je niet te vaak over het zaaibed heenrijden. Daarnaast wat lucht uit de banden. Met een kopeg voorop en achterop de trekker hebben we het land klaargemaakt en dat ging mooi."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Adriaan Wortman

‘Met 14 telers bedienen we samen een fastfoodketen’

Gewastour aardappelen - week 21

Gemiddelde pootdatum gaat seizoen 2023 voorbij

Gewastour weer - week 21

Voor de zoveelste keer is het raak: drama op de akkers

Gewastour uien - week 21

Uien groeien hard, maar ook tegenvallers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden