Eigen foto

Gewastour aardappelen - week 20

Aardappeltelers maken flinke meters met poten

15 Mei 2024 - Jesse Torringa

Aardappeltelers hebben de afgelopen dagen flink gas gegeven met het poten van Innovator en andere rassen. Of de grond al voldoende bekwaam was, is een tweede, maar nood breekt wetten nu het half mei is. Er moeten meters worden gemaakt nu het mogelijk is. De eerste aardappeltelers zijn inmiddels al klaar met poten.

Door het droge en warme weer sinds afgelopen week is er eindelijk over het hele land de kans om aardappelen te poten en meters te maken. Zo ook bij de telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour Aardappelen, al valt het niet helemaal mee. De natte winter en de vele neerslag van het voorjaar laten letterlijk en figuurlijk hun sporen na, nu menig teler aan het aardappelpoten is. De structuur valt over het algemeen niet mee en natte plekken die eigenlijk nog niet te bewerken zijn op een perceel, zijn dit groeiseizoen heel gewoon. Dat is de gedeelde mening onder de aardappeltelers van de Gewastour. Wachten is voor het gros ook geen optie, want er moet nog heel veel gebeuren op het land en ook de verwachte (vele) neerslag kan het landwerk weer stil zetten.

Meer werk te verrichten door neerslag
Bij aardappelteler Gybert Doggen in het Noord-Brabantse Wouw is het naast het aardappelpoten nog extra druk met het land klaarmaken en laten de natte afgelopen maanden zich gelden. "Door de vele regen van afgelopen tijd is het niet gelukt om alle percelen alvast klaar te leggen. Daardoor hebben we meer werk te doen. Maar het schiet wel op nu en als het niet te veel gaat regenen, hebben we er eind deze week al heel wat in." De komende dagen wordt er weer regen verwacht in het zuiden, wat het landwerk bij Doggen mogelijk weer stil zet. Het Gewastourperceel is inmiddels geploegd, maar de Innovator zijn niet niet gepoot.

Afgelopen weekeinde werd het gewastourperceel omgeploegd in Wouw.

Het droge en warme weer biedt telers eindelijk de kans om gas te geven, maar het heeft ook zijn keerzijde met het land klaarmaken. De grond bovenop droogt hard, terwijl de structuur te wensen overlaat. De ondergrond blijft daarbij erg nat jft en droogt moeilijk op. In Hellevoetsluis (Zuid-Holland) geeft aardappelteler Kees Trouw ook aan dat het onderin nat is, maar wachten is geen optie. Hij verwacht voor de neerslag zijn volledige aardappelareaal er in te hebben als het zo doorgaat. 

De Innovators gaan de grond in bij Kees Trouw in Hellevoetsluis (Zuid-Holland).

In het Gelderse Elst pootte aardappelteler Daan Tap anderhalf week geleden zijn Gewastourperceel en inmiddels zitten alle aardappelen er bij hem al in. Nu is hij aan het aanfrezen, waarbij het hard drogende weer ook goed zichtbaar is. "We hebben alle aardappelen er in, dus zijn begonnen met de ruggenfrees op onze grond. Het frezen loopt op zich wel mooi, maar bovenop is de grond eigenlijk alweer te droog. De vochtige grond onderin smeert juist nog wat".

Het Gewastourperceel aanfrezen in Elst (Gelderland).

Iets ten oosten van het Gewastourperceel van Tap is het Gewastourperceel van aardappelteler Wouter Vierboom te vinden. Ook hij heeft afgelopen weekend het perceel gepoot in Leuth, wat over het algemeen niet tegenviel. "Je hebt liever andere omstandigheden, maar dit voorjaar is het nu eenmaal zo. Over het algemeen ging het nog best goed. Ik twijfelde eerst nog of het wel zo verstandig was om te poten, maar dat hebben we wel gedaan", daarbij doelend om de omstandigheden zoals de weersvoorspelling en de grond. "De poters stonden ook al 3 week gesneden klaar, dus dat langer laten staan werkt ook niet mee".

Iets waar ook meerdere telers tegenaan lopen dit voorjaar, is de maatsortering van de aardappelen. Veel telers hebben een grovere maatsortering ontvangen dan normaal gesproken of niet (vaak) met gesneden pootgoed gewerkt. Dat vraagt soms om aanpassingen en ook niet iedere pootmachine is even geschikt met grovere knollen te werken. Dat leidt soms tot problemen met het aardappelpoten, zoals onregelmatige verdeling of beschadiging.

Aardappelen poten bij het Gewastourperceel in Leuth (Gelderland).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Adriaan Wortman

‘Met 14 telers bedienen we samen een fastfoodketen’

Gewastour aardappelen - week 21

Gemiddelde pootdatum gaat seizoen 2023 voorbij

Gewastour weer - week 21

Voor de zoveelste keer is het raak: drama op de akkers

Gewastour uien - week 21

Uien groeien hard, maar ook tegenvallers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden