David de Wit werkt op het familiebedrijf dat al meer dan 270 jaar in handen is van zijn familie. Wanneer hij het bedrijf volledig overneemt, wordt hij de negende generatie. "Mijn vader is nog altijd actief op het bedrijf en mijn moeder helpt ook regelmatig mee," vertelt David.
Zelf werkt hij vier dagen per week bij Wageningen University & Research (WUR), maar steeds meer langetermijnbeslissingen op het akkerbouwbedrijf komen in zijn handen te liggen. "We doen dit samen met zijn drieën, maar ik merk dat de verantwoordelijkheid steeds meer bij mij komt te liggen. Het bedrijf bestaat uit 70 hectare zand- en kleigrond. De gewassen die we telen zijn consumptieaardappelen, zaaiuien, witlofwortels, suikerbieten, graszaad, gerst en tarwe. Ongeveer 40% van het areaal bestaat uit rustgewassen. Goed voor de bodem zorgen, dat levert uiteindelijk winst op."
David de Wit en zijn ouders hebben een akkerbouwbedrijf van ongeveer 70 hectare in Lepelstraat (Noord-Brabant), in het zuidwesten van Nederland. Het bouwplan bestaat uit consumptieaardappelen, zaaiuien, witlofwortels, suikerbieten, graszaad, wintertarwe en gerst. Het bedrijf bevindt zich in een overgangsgebied van zand naar klei.
Voorvrucht
Binnen de uienteelt worden onder andere de rassen Rockito, 'een ras dat bekendstaat om zijn harde ui,' en Hyroad geteeld. "We experimenteren regelmatig met nieuwe rassen. Het zoeken naar manieren om de teelt te verbeteren, is voor mij een leuk aspect van het werk," vertelt David. Dit jaar is het perceel voor de Gewastour het ras Hyroad, waarbij de voorvrucht aardappelen is. Dat is niet gebruikelijk. "Normaal gesproken gebruiken we graan of graszaad als voorvrucht, maar dit jaar kwam het zo uit. Na de aardappeloogst is het perceel geploegd. Uien bewaren we niet per se lang of kort. We proberen vaak al vroeg afspraken te maken voor termijnverkoop."
Innovatie speelt een belangrijke rol in het bedrijf. "Al 7 à 8 jaar gebruiken we vrijwel uitsluitend bodemherbiciden en geen contactmiddelen meer," legt hij uit. "Het is jammer dat veel bodemherbiciden nu mogelijk verboden gaan worden, maar tegelijkertijd zien we kansen in nieuwe technologieën zoals de spotsprayer." Voor de schimmelbestrijding is de beschikbaarheid van werkzame stoffen eveneens krap en de beslissingsondersteunende systemen (BOS) volgens David nog niet betrouwbaar genoeg om er blind op te vertrouwen. "Ik zie dat de technologie zich steeds verder ontwikkelt."
Via de WUR heeft David afgelopen jaren gebruikgemaakt van een nieuw soort beslissingsondersteunend systeem. "Zo hadden we afgelopen seizoen bijvoorbeeld twee keer een interval van 10 à 11 dagen tussen bespuitingen tegen phytophthora, wat een aanzienlijke besparing opleverde. Dit soort systemen helpen ons om beter te begrijpen wanneer en waar we het beste kunnen spuiten, waardoor we minder middel gebruiken en beter beschermd zijn op de echt gevaarlijke momenten."
Toekomst van de teelt
Naast de gangbare teelt heeft het bedrijf serieus gekeken naar biologische teelt. "Er zijn een aantal zaken die ons tegenhouden, zoals duurzaamheidsvraagstukken. Als ik kijk naar de Boerderij van de Toekomst zie ik veel mogelijkheden waarbij je met kleine ingrepen veel opbrengst en kwaliteit kan winnen. Ik zie daarom een middenweg tussen biologische en gangbare teelt. Die is duurzamer, maar helaas wordt dit niet beloond. Bovendien is de vraag vanuit de biomarkt op dit moment ook niet groot."
David blijft gepassioneerd over de manier van telen zoals ze dat nu doen. "We blijven openstaan voor vernieuwing en voor de mogelijkheden die zich voordoen. Ik zou niet zeggen dat het nooit zal gebeuren, maar voor nu zie ik geen reden om over te stappen."
Veredeling
In de suikerbieten heeft het bedrijf recent een CR+-ras geïntroduceerd. "De nieuwe generatie CR+-rassen hebben het hoogste cijfer voor bladgezondheid en combineert twee eigenschappen: een hoog beschermingsniveau tegen cercospora en een hoge opbrengst. Als je deze één keer spuit ben je eigenlijk al klaar voor het seizoen. Vorig jaar zagen we proefpercelen die onbehandeld waren. Deze rassen waren helemaal donkergroen, terwijl andere rassen helemaal bruin waren. Dat vind ik een mooie ontwikkeling. We denken dat we de komende jaren nog veel kunnen ontwikkelen op het gebied van ziektes en resistentie."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.