De eerste vier percelen zaaiuien van de Boerenbusiness Gewastour zijn gerooid. Daarvan wordt één (vandaag 22 augustus) ook al opgeladen. Het rooien gaat onder goede omstandigheden en de opbrengsten lijken op het eerste oog goed. Ook de grofte lijkt niet tegen te vallen.
De eerste drie percelen die zijn gerooid bevinden zich beiden in het zuiden van ons land. Uienteler Jacky Dieleman liet in het Zeeuwse Philippine zijn rooimachine begin deze week zakken en hetzelfde geldt voor David de Wit in het Noord-Brabantse Lepelstraat. Hubert Linders uit het Limburgse Nederweert rooide zijn uien afgelopen weekend al. In Philippine is van tevoren beregend om het perceel te kunnen rooien. "Ik heb de avond voor het rooien het perceel met 12 millimeter beregend. De grond was hierdoor mooi zacht en het rooide als een trein," aldus Jacky.
|
|
Nadat David zijn uien zeven keer beregend heeft en het momenteel al vier weken droog is had David niet verwacht dat het rooien zo mooi zou gaan. "Ik dacht dat de structuur te lijden had gehad, maar het viel juist erg mee. Ik moest wel door blijven rijden, zodat de uien niet kaal zouden vallen." In het midden van het land heeft Jan Berend Biesheuvel uit Zeewolde (Flevoland) zijn uien ook gerooid deze week. Het Gewastour-perceel van Jan Berend is vanaf het komende najaar voor andere doeleinden bestemd, waardoor Jan Berend graag wil dat zijn uien voor 1 september van het land zijn. In Nederweert is Hubert Linders de eerste van de Gewastour-deelnemers die zijn uien ook al van het land haalt. Hij geeft aan dat het laden inmiddels is begonnen en dat het mooi doorloopt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.