Duur veevoer of niet?

Sojaprijs 2012 voor 2013 niet haalbaar

27 December 2012 - Redactie Boerenbusiness

Termijncontracten voor sojabonen beleefde in 2012 een fenomenale reis, waarbij prijzen over september door zorgen over droogte in de VS naar nieuwe hoogtes stegen,zo meldt Agrimoney. Toch volgde daarop ook weer een scherpe daling toen bleek dat de oogst in de VS lang niet zo armzalig zou uitvallen als waarvoor gevreesd werd.  Uitbreiding van het Zuid-Amerikaanse areaal en zorgen over de Chinese vraag drukten prijzen nog verder omlaag.

Ondanks alles lijken prijzen 20 procent hoger het nieuwe jaar in te gaan dan gedurende de start van 2012.Maar wat brengt 2013 de sojaboon?

De Commerzbank voorziet voor het vierde kwartaal van 2013 dat sojaboonprijzen gaan dalen naar 13,50 dollar per bushel. ‘Anders dan bij tarwe en mais wordt voor seizoen 2012-13 rekening gehouden met een klein overschot van 8 miljoen ton.’

De Commerzbank geeft echter ook aan dat er veel afhangt van de productie in Zuid-Amerika en de vraag vanuit China.

Ook Goldman Sachs houdt richting de tweede helft van 2013 rekening met lagere sojaprijzen wanneer het weer in de VS goed blijft. Dat omdat er meer geplant gaat worden door het gunstige prijsniveau.

Uiteindelijk bepalen volgens de bank de voorraden in de VS de prijs. Wat gedurende de eerste helft van 2013 nog voor hogere prijzen kan zorgen is een niet vloeiend verlopende aansluiting tussen de export vanuit de VS en die vanuit Zuid-Amerika. Dit betekent meteen dat voorraden in de VS verder dalen en prijzen stijgen.

Ook Macquire en Rabobank houden rekening met wat meer speling bij de prijzen voor sojabonen en voorzien niet dezelfde prijsniveaus als gedurende dit seizoen. Macquire verwacht dan ook dat de teelt van sojabonen het wint van mais. Een deel van het areaal wordt echter gevonden bij boeren die het jaar ervoor ook al sojabonen teelde, waar de opbrengsten automatisch lager uitvallen. Uiteindelijk komen de eindvoorraden soja door een verbeterde vraag alsnog op een laag niveau uit.

In tegenstelling tot Macquire houdt de Rabobank rekening met maar een kleine areaaluitbreiding in de VS, omdat boeren vaker kiezen voor mais.

Morgan Stanley doet niet zozeer een prijsprognose maar benadrukt de noodzaak om het areaal soja in de VS, Brazilië en Argentinië voor 2013-14 met 4 procent uit te breiden. ‘Om de concurrentie met mais aan te kunnen en de hogere productiekosten te compenseren moeten prijzen omhoog.’   

Waar de andere banken behoudend zijn in hun prognoses geeft Saxobank aan rekening te houden met een prijsstijging van 50 procent. De bank geeft aan dat door de lage voorraden elke tegenslag door het weer grote gevolgen kan hebben. Het maakt niet uit of die plaatsvindt in de VS, Zuid-Amerika of China. Ook ethanol kan hier een handje gaan helpen.

Het Franse Societe Generale houdt het erop dat prijzen kwetsbaar blijven.

   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden